Konvoj pomoči v Tepanjah. Foto: BoBo
Konvoj pomoči v Tepanjah. Foto: BoBo

Slovenska vlada je na spletni strani objavila, da ukrajinska pomoč vključuje pet bagrov in 14 preostalih vozil z ekipami, ki jih bodo uporabili v Zgornji Savinjski dolini. Skupaj z opremo je prišla tudi 51-članska enota za ukrepanje ob poplavah.

"Verjamem, da bo ta oprema, saj gre za težko mehanizacijo, pomagala ravno pri najtežjih primerih. Danes sem bil v Zgornji Savinjski dolini in sem se prepričal, koliko materiala je trenutno v strugi in če ostane tam do jesenskega deževja, bo katastrofa še večja," je v Tepanjah povedal predsednik slovenske vlade.

"Zato smo zelo hvaležni vsakomur, ki pripelje težko mehanizacijo. Ukrajina je poslala svojo najboljšo enoto, ki je v celoti samooskrbna in ima vse potrebne module. Zato verjamem, da bo lahko pomagala na tistih najtežjih mestih," je dodal.

Zadovoljen je, da je pomoč hitra. "Ravno zaradi tega, da lahko opravimo posege v rekah čim prej. Mi smo jim tudi ponudili pomoč pri razminiranju in bomo z velikim veseljem v prihodnje v tem sodelovali, oni pa nam pomagajo tam, kjer imajo sami najboljšo opremo. Zdi se mi, da je to pravi način," je še povedal Golob.

Veleposlanik: Slovenija je dobra prijateljica

Na sprejemu ukrajinske opreme je prisostvoval tudi veleposlanik Andrij Taran. "Že večkrat sem povedal, da resnično cenimo podporo, ki smo jo dobili od Slovenije. Zato je takoj, ko smo dobili informacije o tem, kaj se je zgodilo v Sloveniji, zunanji minister poročal predsedniku in ta je odobril odločitev, da nudimo pomoč Sloveniji," je pojasnil. "Slovenija je dobra prijateljica Ukrajine in lahko vedno računa na našo podporo," je dodal.

Kako dolgo bo ukrajinska pomoč ostala v Sloveniji, še ni znano. Po besedah veleposlanika so ta oprema in ljudje, ki so zdaj prišli pomagat v Slovenijo, med drugim pomagali pri odpravljanju posledic uničenja jezu v Novi Kahovki na jugu Ukrajine junija letos.

Zelenski: Solidarnost deluje v obe smeri

"Ukrajina zagotavlja humanitarno pomoč Sloveniji za odpravo posledic hudih poplav. Včeraj sem podpisal ustrezen ukaz. Pomagamo svojim prijateljem tudi takrat, ko smo doma v vojni. Solidarnost deluje v obe smeri," je v slovenščini ob tem na omrežju X zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Hvala prijatelju, predsedniku Volodimirju Zelenskemu, ki je kljub vojni vihri nesebično prispeval enote civilne zaščite in vozila. Solidarnost ne pozna meja, Ukrajina ima veliko srce," je na Instagramu zapisal premier Golob.

Pred nekaj dnevi Ukrajina že poslala helikopter

Kijev je Sloveniji že pomagal pri spopadanju s poplavami, saj so pred nekaj dnevi poslali helikopter. Zelenski je že v nedeljo izrazil sožalje Sloveniji zaradi poplav, premier Golob pa se mu je zahvalil za besede solidarnosti in podpore.

"Ukrajinska stran bo v mejah razpoložljivih možnosti na vse mogoče načine podpirala prijatelje in partnerje, ki so se znašli v težavah, tako kot Slovenija stoji ob strani ukrajinskemu narodu in nam pomaga pri odvračanju ruske agresije," je ob naznanitvi pomoči na družbenih omrežjih zapisal uradni govorec ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Ukrajinski konvoj pomoči prispel v Slovenijo

Na pomoč tudi slovaški konvoj

Pomurski policisti pa so poskrbeli, da je težka mehanizacija, ki so jo pripeljali iz Slovaške in je namenjena odpravljanju posledic poplav v Savinjski dolini, varno in pravočasno prispela na cilj. Pri tem so pomagali tudi mariborski in celjski policisti.