Sanacija brežine in mostu v Bodovljah v občini Škofja Loka v sodelovanju z italijansko vojsko in civilno zaščito. Foto: Slovenska vojska
Sanacija brežine in mostu v Bodovljah v občini Škofja Loka v sodelovanju z italijansko vojsko in civilno zaščito. Foto: Slovenska vojska

Poleg razdejanja ob vodotokih in na infrastrukturi na nedavno ujmo v Škofji Loki opozarjajo tudi številna odprta okna, saj se tudi na ta način suši več sto zalitih objektov.

Da so domačini v zelo kratkem času uspeli zaključiti osnovno sanacijo, so zaslužni tudi številni prostovoljci, ki so v Škofjo Loko prihajali od vsepovsod. "Prostovoljci so bili zagnani, vsa čast," pravi Špela Tavčar, predsednica krajevne skupnosti Škofja Loka – mesto.

Če na domovih navzven sledi ujme skorajda ni več opaziti, je v občini še vedno odprtih več kot 50 gradbišč, kjer vzpostavljajo osnovno prevoznost in nujno sanacijo druge infrastrukture. "Pod nami potekajo vodovod, elektrika, kanalizacija za celotno dolino. Zaščita pred naslednjim velikim vodovjem, da ne odnese že tako poškodovane infrastrukture, je ena ključnih nalog v tem mesecu ali dveh," pravi župan Škofje Loke Tine Radinja.

V Hrastnici je bila na delu ekipa italijanskih pripadnikov civilne zaščite, ki je s s težko mehanizacijo reševala podrti most. Kot pravi domačin Janez Grom, je hvaležnost neizmerna: "Prišli so v petek, most so imeli postavljen, zdaj ga zasipajo, res so pridni, delajo kot 'norci'."

Ta hip Škofja Loka potrebuje predvsem mehanizacijo, dela za prostovoljce ta trenutek ni več. A ko se domovi posušijo, bodo ljudje hvaležni tudi za pomoč obrtnikov.