Gradnja novega mlina. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Gradnja novega mlina. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Po predlanski potopitvi starega, so na vodo že postavili spodnji del novega, te dni bodo namestili še mlinsko kolo, na začetku prihodnjega meseca pa slovesno odprli ter predali namenu novi mlin.

Mlin je, da se ne bi ponovila zgodba izpred dveh let, zdaj zgrajen nekoliko drugače. "Kompi oz. nosilni čolni so zdaj jekleni, imajo pa lesen oplašč. Tudi iz varnostnega vidika ima vsak komp tri prekate," je za TV Slovenija pojasnil Dejan Klemenčič, direktor Komune in vršilec dolžnosti direktorja ZTKŠ-ja.

Nekaj ohranjenih delov starega mlina predstavlja pomembno spominsko kulturno dediščino, vsekakor pa so mojstri poskrbeli, da bo novi plavajoči mlin uspešneje kljuboval včasih pobesneli Muri.

Za plavajoči mlin je občina Beltinci zagotovila 600.000 evrov, od katerih jih je 350.000 pridobila na lanskem razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, je ob ogledu poteka del na Muri povedal župan Marko Virag. "4. oktobra je uradno odprtje, verjamem, da do takrat tudi narava ne bo pokazala svojih zob. Veseli smo in presrečni, da smo oživili preteklost, jo postavili v sedanjost in verjamemo, da bo tudi jutri služila svojemu namenu."

Čez Muro bo kmalu vozil tudi še nov brod, ki pa bo v nasprotju z zdajšnjim namenjen bolj pešcem in kolesarjem. Revitalizacija Otoka ljubezni prinaša torej nove zanimivosti tako za turiste kot prebivalce Prekmurja in Prlekije. Kot je Virag pojasnil za TV Slovenija, upajo, da se bodo z novim mlinom vrnili tudi obiskovalci, v preteklosti jih je bilo tudi več kot 50.000 na leto.

Več v spodnjem prispevku.

Nov mlin na Muri