Tako bi bila videti čistilna naprava. Foto: Radio Koper
Tako bi bila videti čistilna naprava. Foto: Radio Koper
Šempeter
Stanovalci Feiglove ulice so vložili pritožbo. Foto: Radio Koper

Upravna enota bo v prihodnjih dneh ponovila postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Stranke v postopku so zdaj postali tudi stanovalci Feiglove ulice, ki menijo, da bi gradnja načrtovanega razbremenilnika v njihovi ulici povzročila poplavno ogroženost v delu Šempetra. S tem se ne strinjajo izvajalci 52 milijonov evrov težkega evropskega projekta. Če razbremenilnika v Feiglovi ulici ne bo, bo poplavna ogroženost v tem delu Šempetra večja, pravi vodja projekta čistilne naprave Mitja Gorjan iz novogoriške družbe Vodovodi in kanalizacija.

"Ko smo identificirali nabor ukrepov na obstoječi kanalizaciji, smo upoštevali vse poplavne študije in obstoječe stanje kanalizacije. Tako da iz tega naslova nikakor ni nobenega poslabšanja stanja," je dodal Gorjan.

Nasprotnega mnenja je del stanovalcev na Feiglovi ulici. Borut Vesel je pojasnil, kaj je bil glavni razlog, da so se odločili za pritožbo. "Če bo razbremenilnik stal na tej lokaciji, bo kontaminirana voda, se pravi fekalna voda, poplavljala bližnje stanovalce. Po drugi strani smo stanovalci izvedeli za gradbeno dovoljenje že eno leto in pol po tem, ko je bilo že pravnomočno. Nihče od stanovalcev in občanov na Feiglovi ulici o tem ni vedel ničesar," je dejal.

Navedeno tako Gorjan kot župan občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk zavračata. Oba poudarjata, da je bil prebivalcem na območjih, kjer poteka rekonstrukcija kanalizacijskega omrežja, projekt večkrat predstavljen, tudi s pomočjo strokovnjakov. Evropski projekt regijskega centra za ravnanje z odpadki je na Goriškem padel v vodo zaradi pritožb okoliških prebivalcev. Ali se bo pri čistilni napravi zgodba ponovila, pa bo pokazal čas.