Staršem in učencem, ki hodijo v dotrajano šolo, že dolgo obljubljajo novo stavbo, a kar naprej se zapleta. Foto: MMC RTV SLO
Staršem in učencem, ki hodijo v dotrajano šolo, že dolgo obljubljajo novo stavbo, a kar naprej se zapleta. Foto: MMC RTV SLO
Posvet o gradnji nove šole Ljudevita Pivka. Foto: Danijel Poslek

Iz ust predstavnikov ministrstva za izobraževanje pa smo lahko celo slišali predlog o spremembi investicije, čeprav objekt že nekaj časa stoji.

Tisti, ki so pričakovali, da se bo danes vendarle začel razpletati del zgodbe glede gradnje nove ptujske šole za otroke s posebnimi potrebami, so se krepko ušteli. Cinizem, medsebojno obtoževanje ter povsem nekonstruktiven dialog so zaznamovali današnjo sejo županov spodnjega Podravja, na kateri naj bi ti dosegli dogovor o nadaljevanju gradnje. Največ prepira je povzročil nadstandard, za katerega ne projektant, ne občine in ne šola ne vedo, kaj pomeni.

Na ministrstvu bi spreminjali postavljen objekt
Ptujski župan Štefan Čelan je pojasnila iskal pri predstavnici ministrstva Sabini Čamernik ter projektantu Stanislavu Arnušu, a nihče ni znal konkretno pojasniti, od kod izvira predvidenih nadstandardnih 250 kvadratnih metrov.

O spornem nadstandardu je Čamernikova pojasnila svoj del zgodbe, močno pa razburila navzoče, ko je med drugim predlagala spremembo delno že postavljenega objekta. "K nadstandardu povsod prinese po malem - nekaj pri telovadnici, nekaj pri komunikacijah in nekaj pri spremljajočih objektih. Tudi če je projektant hotel skrčiti investicijo, je očitno ni uspel prilagoditi našim normativom. Kljub temu mislim in predlagam, da se projekt skrči. Se da kaj narediti, če je teh 250 kvadratov takšen problem? Ali že stoji?" se je vprašala Čamernikova.

Pa ji odgovorimo mi, da objekt že od zgodnje pomladi delno stoji, in to bi morali vedeti tudi v Ljubljani glede na to, da pomembno (so)odločajo o njegovem financiranju.

Občine nimajo zagotovljenega denarja
Nadaljevanje gradnje bi bilo mogoče s podpisom pogodb o sofinanciranju, a je župan Žetal Anton Butolen jasno povedal, da tega danes ne morejo storiti. "O vseh investicijah odloča občinski svet. Mi (župani) se lahko odločimo kar koli želimo, a če želimo podpisati kakršno koli pogodbo, moremo prej pred občinske svete," poudarja Butolen. Opozoril je tudi na dejstvo, da občine letos nimajo zagotovljenega denarja za financiranje gradnje.

Na seji je sledilo nizanje napak, ki so bile storjene pri vodenju projekta, večina očitkov pa je letela na ptujsko mestno občino. "Ne bomo financirali nečesa, kar je bilo speljano mimo nas. Ko je bila investicija prijavljena, se nas nič ni vprašalo, zdaj, ko pa Ptuj potrebuje denar, pa smo krivci za vse, kar je bilo storjeno," se je danes jezil župan Cirkulan Janez Jurgec.

Dogovora niso dosegli
Napak ni priznal nihče, medsebojno obtoževanje pa ni prineslo dogovora, temveč le užaljene sklepe. "Toliko očitkov je bilo s strani posameznih kolegov županov, da človek sploh ne ve, ali naj še dela na celotni zadevi, zato sem jasno povedal, da naj tisti, ki mislijo, da bi investicijo bolje peljali, naj jo vodijo. Mestna občina bo pri projektu sodelovala kot ena izmed občin, ki v projektu sodelujejo, koordinacijo pa naj prevzamejo drugi župani," je po seji razlagal ptujski župan Čelan.

Ko je Čelan ta predlog ponovil večkrat in je razprava prešla predvsem v medsebojno obračunavanje med njim in Jurgcem, so številni župani sejo kolegija zapustili. Kako naprej, pa očitno ne ve nihče.