Cena gradnje osnovne šole Ljudevita Pivka na začetku: manj kot dva milijona evrov. Trenutna cena: 4,6 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Cena gradnje osnovne šole Ljudevita Pivka na začetku: manj kot dva milijona evrov. Trenutna cena: 4,6 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Država in ptujska občina sta sicer zagotovili 350.000 evrov za začetna dela, toda v nekaterih občinah projektu očitajo netransparentnost.

Nekateri župani so se namreč začudili trenutni vrednosti investicije, ki znaša 4,6 milijona evrov, saj naj bi bila pred leti, ko so se o tem na občinskih svetih že odločali in nekateri celo izdali soglasje, vrednost projekta bistveno nižja - celo manj kot dva milijona evrov.

Država bo od tega zagotovila 1,6 milijona, preostale tri milijone evrov pa bodo v sorazmernih deležih glede na število prebivalcev dodale občine ustanoviteljice - največji delež v vrednosti milijona evrov bo prispevala Mestna občina Ptuj.

Župani očitajo netransparentnost in drago gradnjo
Nekateri župani okoliških občin pa so opozorili na - po njihovem mnenju netransparentno voden - postopek projekta, pri katerem niso sodelovali in bili sproti informirani. Kot je zagotavljal župan Žetal Anton Butolen, nihče ne nasprotuje gradnji šole, a morajo kot župani na svoje občinske svete priti s predlogi zakonitih sklepov.

Da gradnjo podpirata, sta zatrjevala tudi župana Cirkulan in Markovcev, Janez Jurgec in Milan Gabrovec, ki pa ju je zmotila predvsem veliko višja vrednost projekta in po njunem mnenju draga gradnja.

Otroci se zdaj šolajo v neprimernih prostorih
Ptujska osnovna šola dr. Ljudevita Pivka izvaja vzgojno-izobraževalni proces za otroke z motnjo v duševnem razvoju s Ptuja in iz drugih občin Spodnjega Podravja. Nova gradnja je potrebna, saj se program izvaja v dotrajanih prostorih. Soglasje o novogradnji šole v bližini dijaškega doma je bilo doseženo že pred leti. Šolski prostori v Raičevi ulici so namreč vlažni in neprimerni za šolanje, še posebej za gibalno ovirane učence.

Na začetku letošnjega poletja je bil po številnih zapletih zaradi razveljavitve razpisa končno izbran izvajalec gradbenih del, vendar se je zapletlo pri financiranju. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) menijo, da je razlog za zaplet nedejavnost ptujske občine.

Na Ptuju krivdo valijo na druge občine in MIZŠ, saj so z rebalansom državnega proračuna umaknili predvidenih 350.000 evrov, ki naj bi jih letos za ta projekt namenila država. Gradnja šole naj bi bila sicer končana do julija 2016.