Na letošnji salamijadi je bilo nekoliko manj salam kot običajno - samo 105. Foto: Goran Rovan
Na letošnji salamijadi je bilo nekoliko manj salam kot običajno - samo 105. Foto: Goran Rovan
Zmagovalec je postal Stojan Bautin. Foto: Goran Rovan
Deset najboljših salamarjev je dobilo priznanja in brezrokavnike. Foto: Goran Rovan
Ob dnevu 40 mučencev je mučenik leta 2013 postal Mihajlo Ribič iz Šida. Foto: Goran Rovan
Po tradiciji dekleta in žene na sevniški salamijadi niso zaželene, razen nastopajočih. Foto: Goran Rovan
52. salamijada v Sevnici

Sevniška salamijada traja zadnja leta kar dva dni. Dan prej se v stari sevniški trški gostilni pri Vrtovšku zbere ocenjevalna komisija, ki strokovno oceni salame. Letos jo je spet vodil Franci Sotošek, v njej pa so bili še Bogomir Vidic, Karel Kozole, Braco Miroševič, Dušan Lipej in Gal Motore.

Letos so salamarji na 52. ocenjevanje domačih salam prinesli samo 81 salam, kar je precej manj, kot so jih bili prireditelji vajeni zadnja leta. So pa imeli na drugi salamijadi prijateljev kar 24 vzorcev, ki so jih prispevali organizatorji salamijad in klobasarijad iz prijateljskih društev iz petih držav - Madžarske, Slovaške, Avstrije, Hrvaške in Srbije. Nastopili so Blanški vinogradniki in ansambel Slepo črevo.

Na tem ocenjevanju so se najbolje odrezali salamarji iz avstrijske Podjune, ki so osvojili kar prvih osem mest. Najbolje ocenjeno salamo je naredila Marija Harrick, ki je bila ocenjena z oceno 46,9 točke, drugo mesto je pripadlo salami družine Schuschow (46,1), tretji pa je bil Bauernhof Uran (44,7).

Na tradicionalnem ocenjevanju pa je prvič zmagal Stojan Bautin, optik iz Sevnice, ki je letos šele drugič prinesel svojo salamo na ocenjevanje. Zbral je kar 51,3 točke in tako prvič osvojil naslov zmagovalca matere vseh salamijad, o čemer številni sanjajo že leta. Tako se bo vpisal na prehodni pokal. In če mu bo ta naslov pripadel še dvakrat, bo lahko ta pokal prejel v trajno last, kar pa je do zdaj uspelo le redkim.

Drugo mesto je osvojil Anton Gorenc z Vinice pri Šmarjeti (51,2 točk), tretja je bila Turistična kmetija Škrbina, prav tako z Vinice pri Šmarjeti (50,6 točk). Med deseterico so se uvrstili še: 4. Božo Zupančič, 5. Damjan Jerele, 6. Jože Bovhan, 7. Boštjan Špiler, 8. Peter Selak, 9. Milan Daničič in 10. Zvone Es.

Na salamijadi, ki jo je povezoval Slavko Podboj, so razglasili tudi najmlajšega salamarja. To je postal Kristjan Jakopič iz Dolenjega Boštanja. Razglasili so tudi mučenika leta 2013, kjer sta se med obiskovalci našla kar dva, ki sta rojena na dan mučenikov – 10. marca. Po uspešni predstavitvi pa je 50-litrski sod z Mastnakovim cvičkom domov odnesel Mihajlo Ribar iz srbskega Šida. Na letošnji salamijadi je bilo sicer precej manj obiskovalcev kot pretekla leta. Prireditelji to pripisujejo slabemu vremenu, nedeljskemu terminu, pa tudi gospodarski krizi, ki očitno vpliva tako na salamarje kot obiskovalce.
Sevniška salamijada ima nenapisana pravila
Njena posebnost je v več kot polstoletni zgodovini in tradiciji, ki ji sevniški salamarji ostajajo zvesti vse od leta 1962. Prireditev je vedno v stari sevniški trški gostilni pri Vrtovšku, vedno je na dan 40 mučenikov (10. marca), oziroma moški dan žena, kot radi rečejo, in na ta dan ženskam vstop na salamijado ni dovoljen.

Ženskam vstop izrecno sicer ni prepovedan. Tiste, ki bi želele biti zraven, pa bi morale po nenapisanem pravilu vsakemu omizju plačati štefan cvička. In do danes se je za ta drzen korak odločila le ena. To je bila boštanjska gostilničarka Olga Colner. Edina ženska, ki ima čast, da lahko pride na salamijado, pa je Marija Vidic, ki je ob deseti obletnici sevniškim salamarjem sešila prapor, ki ga imajo še danes. Zaradi starosti pa že dolgo časa ne hodi na te prireditve, pa tudi pred leti ni bila ravno pogosto na njih.

Seveda so lahko na salamijadi tudi dekleta, ki nastopajo v programu, tako glasbenice pri Blanških vinogradnikih kot druge nastopajoče, dekleta in žene, ki pomagajo v strežbi pa tudi pri vstopnini. Vstop je dovoljen tudi novinarkam, ki poročajo o tej največji turistični prireditvi v Sevnici.

Posebnost sevniške salamijade je tudi v tem, da jih obiskuje kar sedem organizatorjev klobasarijad in salamijad iz petih držav – Madžarske (Bekescsaba), Slovaške (Nove Zamky), Avstrije (Podjuna), Hrvaške (Samobor in Sisek) in Srbije (Turija in Šid). Sevniški salamarji pa se že vrsto let udeležujejo njihovih ocenjevanj in prireditev. Gre za mednarodno sodelovanje, ki je marsikje že preraslo tudi v občinsko.

Sevniški salamarji, ki jih zadnja leta uspešno vodi Stane Krnc, so do zdaj pripravili že 52 ocenjevanj domačih salam in lani praznovali 50. letnico svojega delovanja. Zato so zagotovo najstarejše tovrstno društvo v Evropi in se lahko pohvalijo, da so organizator, ki je pripravil največ ocenjevanj do zdaj. Ta so bila vsako leto brez prekinitve in vedno je bilo na njih največ salam, precej več kot na podobnih prireditvah po Sloveniji. Zato ni čudno, da jih številni želijo posnemati in se jim približati.

Tudi letos bodo pripravili finale slovenskih salamijad, za katerega imajo zasluge tudi sami. To ocenjevanje najboljših salam iz številnih lokalnih slovenskih salamijad poteka že vse od leta 1997, ko so ga v Sevnici, ki upravičeno nosi naziv "mati vseh salamijad", pripravili prvič, potem pa še trikrat. Letos bo finale že 17. po vrsti, pripravili pa ga bodo v sevniškem športnem domu v soboto, 11. maja.

Za MMC Goran Rovan

52. salamijada v Sevnici