Fištravec ima ravno polovico glasov v mestnem svetu. Foto: BoBo
Fištravec ima ravno polovico glasov v mestnem svetu. Foto: BoBo

"Ves čas pogajanj so predstavniki Liste župana Andreja Fištravca vztrajali, da koalicijska pogodba jasno opredeli merljive cilje, na podlagi katerih bodo lahko občanke in občani presojali uspešnost upravljanja mesta. Z druge strani pa je bilo v pogajanjih vse preveč poudarka na parcialnih, strankarskih ciljih," so navedli v Fištravčevem kabinetu.

So pa zadovoljni, da so našli sogovornike in partnerje v strankah in listah, ki na prvo mesto postavljajo razvoj občine in predvsem nova delovna mesta.

Mariborski mestni odbor SMC-ja je kljub dolgotrajnim pogajanjem s Fištravcem in njegovo listo o sodelovanju v mestni koaliciji v torek soglasno zavrnil podpis koalicijske pogodbe. Predsednik lokalnega odbora Andrej Špenga je povedal, da so se še naprej pripravljeni povezovati za izvedbo ključnih projektov. Zmotila jih je predvsem koalicijska zaveza o 5.000 novih delovnih mestih, ki je po njihovem mnenju ni mogoče izpolniti, je pojasnil.

Krhko vladanje
Kot kaže, bo Fištravčeva koalicija zelo krhka, saj naj bi imel mariborski župan zagotovljenih le polovico od 46 svetniških glasov. Večjih zadržkov že dalj časa nima DeSUS, o sodelovanju so razmišljali tudi v Listi gasilcev, NSi-ju in SMS-ju.

Iz opozicijskega SDS-a so ob tem danes sporočili, da zadnja dogajanja potrjujejo in uresničujejo njihove ugotovitve, da je vodenje mestne občine nestrokovno in brez vizije. "Osnutka proračuna za leto 2015, ki so ga obravnavale že vse mestne občine, še nismo videli. Bojimo se, da ga bo župan skušal izsiliti po hitrem postopku. Če bo proračun zasnovan enako, kot je bil za leto 2014, že vnaprej vemo, da bo popolnoma nerealen," so poudarili v mariborskem SDS-u.