Vseslovenski sokolski zlet v Sevnici. Foto: Goran Rovan
Vseslovenski sokolski zlet v Sevnici. Foto: Goran Rovan

V sevniški športni dvorani so počastili stoti jubilej Telovadnega društva Sokol Sevnica in ob tej priložnosti pripravili vseslovenski sokolski zlet. Na njem so nastopili člani ŠD-ja Partizan Sevnica, Sokolskega društva Metlika, ŠK-ja Flip Piran, ŠD-ja Narodni dom, ŠD-ja Sokol Bežigrad in TD-ja Sokol Brežice. Slavnostna govornika sta bila med drugim Miroslav Cerar, olimpionik in član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije, ter Dejan Crnek, predsednik Sokolske zveze Slovenije.

Kot uvod v okrogli jubilej so pripravili tudi predstavitev ob izdaji monografije z naslovom "V znamenju Sokola in Partizana v Sevnici", ki ga je pripravil sevniški raziskovalec in kronist Oskar Zoran Zelič. Gre za tretjo knjigo, ki predstavlja sokolska društva v Sloveniji.

"Sokolsko društvo je bilo v Sevnici ustanovljeno pred stotimi leti, njegove korenine pa segajo še štiri leta nazaj v leto 1908, ko je bil v Sevnici ustanovljen sevniški odsek brežiškega sokolskega društva. Seme je bilo tedaj posejano in štiri leta kasneje je sokol razprl svoja krila in ustanovilo se je društvo v Sevnici - začetek sokolskega gibanja v Sevnici, katerega tradicijo danes nadaljuje Športno društvo Partizan Sevnica," je v monografiji zapisal Zelič.

Več o pestrem programu vseslovenskega sokolskega zleta pa v fotoreportaži.

Za MMC Goran Rovan