Do izgradnje zadrževalnika bodo prebivalce naselij ob Savinji pred poplavami zaščitili z nasipom. (Slika je simbolična.) Foto: TV Slovenija
Do izgradnje zadrževalnika bodo prebivalce naselij ob Savinji pred poplavami zaščitili z nasipom. (Slika je simbolična.) Foto: TV Slovenija

Na občini urejajo zemljišča za nadomestno gradnjo 15 novih hiš. Vodja službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic pa je na nedavnem srečanju s prebivalci Grušovelj in Nizke povedal, daj naj bi jih zaščitili s protipoplavnimi ukrepi.

Natančni ukrepi ob reki Savinji, kjer so s seznama odstranjeni objekti, in potoku Rečica bodo določeni z državnim prostorskim načrtom. Med drugim je za zaščito občanov Grušovelj, Nizke in drugih naselij dolvodno ob Savinji predviden suhi zadrževalnik med Okonino in Grušovljami.

Do izgradnje zadrževalnika bodo prebivalce naselij ob Savinji pred poplavami zaščitili z nasipom, prav tako med Okonino in Grušovljami. Nasip naj bi bil zgrajen še letos. Za večjo varnost krajev ob Savinji je poskrbljeno tudi z bistveno boljšo pretočnostjo Savinje po izvedenih interventnih ukrepih v strugi.

Lastniki objektov v Grušovljah in Nizki, ki so umaknjeni s seznama za odstranitev, bodo predplačila za obnovo stanovanjskih hiš prejeli do konca avgusta. Tudi pri obravnavi preostale škode naj bi imeli objekti prednost.

Pripravljena bodo individualna poročila, ki bodo izkazala, kakšni posegi so potrebni na objektih, ki so bili na seznamu. To bo izhodišče za dogovore, kako sanirati stanovanjske hiše oziroma domove.