Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Povod za rekonstrukcijo Ptujske ceste je bila pridobitev evropskega sofinanciranja za kolesarsko stezo. "Občina Miklavž na Dravskem polju je na osnovi Dogovora za razvoj regij pridobila sredstva za ureditev kolesarskih poti ob regionalni cesti. Zaradi zagotovitve zveznosti je morala Direkcija za infrastrukturo pristopiti k ureditvi regionalne ceste," so pojasnili na direkciji.

Dela so obsegala rekonstrukcijo vozišča v dolžini 1730 metrov, ureditev površin za pešce in kolesarje na celotni dolžini trase ter ureditev križišč in priključevanj. Ob tem so med drugim uredili tudi odvodnjavanje meteornih vod, javno razsvetljavo ter avtobusna postajališča.

Sorodna novica Uradno predali namenu obnovljeno Ptujsko cesto skozi Miklavž na Dravskem polju

Gradbena dela so se začela marca lani

Gradbena dela, ki sta jih izvedli družbi Cestno podjetje Ptuj in Asfalti Ptuj, so se začela sredi marca lani in zaključila konec letošnjega maja.

Za izvedbo del sta bili sklenjeni dve pogodbi. Prva pogodba je bila za rekonstrukcijo ceste, sklenjena med direkcijo, občino in izvajalcem del v znesku 4,6 milijona evrov, druga pogodba v znesku 1,3 milijona evrov pa je bila sklenjena med občino in izvajalcem del za kolesarske površine.

Občani so si po zaključku del oddahnili, saj gre za osrednjo prometno povezavo v Miklavžu, ki ta kraj povezuje z Mariborom in Ptujem. Promet je v času gradbenih del potekal večino časa izmenično enosmerno čez gradbišče, z izjemo med 22. septembrom in 18. novembrom 2023, ko je zaradi zahtevnosti del bila potrebna popolna zapora.

Sočasno je na isti regionalni cesti, na koncu naselja Miklavž, potekala tudi rekonstrukcija mostu čez kanal. Dela v vrednosti 2,3 milijona evrov in v celoti v pristojnosti direkcije so bila zaključena novembra lani.

Na območju občine Miklavž na Dravskem polju ima Direkcija za infrastrukturo v načrtu še projekt kolesarske povezave do Ptuja in Malečnika pri Mariboru. "Trenutno je v teku recenzija projekta. Projektantska ocenjena vrednost znaša sedem milijonov evrov. Natančne ocenjene vrednosti bodo znane po zaključeni recenziji," pravijo na direkciji.

Obnovljena Ptujska cesta skozi Miklavž
V Miklavžu na Dravskem polju odprli obnovljeno regionalno Ptujsko cesto