Del soseske je že narejen in čaka na kupce. Foto: Stanovanjski sklad RS
Del soseske je že narejen in čaka na kupce. Foto: Stanovanjski sklad RS
Po štirih letih zapletov stanovanja le naprodaj

Sklad v prodajo daje 185 stanovanj v objektih faze F4 po ceni 1.935 evrov za kvadratni meter z DDV-jem in 157 stanovanj v objektih faze F5.1 po ceni 1.840 evrov z DDV-jem. Pri vseh stanovanjih je treba kupiti tudi parkirno mesto v garaži. Cene stanovanj v F4 bodo glede na površino znašale med 90.000 in 255.000 evrov, v F5.1 pa med 95.000 in 208.000 evrov.

Sklad prijave zbira do 15. septembra, nato bo 16. oktobra izbral kupce in po podpisu pogodb bo kupcem predal stanovanja. Stanovanja v enoti F4 bodo predvidoma predajali v novembru, v enoti F5.1 pa v decembru.

Stanovanja so na voljo fizičnim osebam, ki imajo stalno bivališče v Sloveniji. Prednost imajo mlade družine z vsaj enim predšolskim otrokom (med njimi družine, ki prvič kupujejo stanovanje), nato družine z vsaj enim osnovnošolskim otrokom, družine z enim otrokom, ki je v srednji šoli ali na fakulteti, gibalno ovirane osebe in mlade osebe (do 27. leta starosti). Znotraj teh kategorij imajo prednost tisti, ki so vključeni v nacionalno stanovanjsko varčevalno shemo, ki imajo več otrok ali ki imajo otroka s posebnimi potrebami.

Zanimanje naj bi bilo precejšnje
Po besedah direktorja sklada Žige Andoljška je zanimanje za stanovanja precejšnje in so "zmerni optimisti". "Zavedamo se, da smo še vedno v obdobju gospodarske krize, hkrati pa na podlagi informacij in konkretnih povpraševanj ugotavljamo, da ljudje pričakujejo to sosesko," je dejal.

Čeprav so v preteklosti omenjali možnost kreditiranja kupcev, pa se v skladu za zdaj glede tega še niso odločili. Andoljšek tako računa na komercialne banke, da bodo "opravile svojo funkcijo".

"Če smo 3,5 milijarde davkoplačevalskega denarja dali v slovenske komercialne banke, če so številni lastniki izgubili ves vložek, je prav, da te banke opravljajo svojo funkcijo," je dejal in dodal, da bo sklad budno spremljal to področje in se po potrebi tudi odzval.

Najema (še) ne bo
Najem stanovanj za zdaj ni predviden, je dejal Andoljšek in dodal, da bi to lahko bila ena izmed možnosti, tudi v delu soseske, ki je še v gradnji, a da želijo najprej videti, kakšen bo odziv kupcev. V enoti F5.2, ki je v gradnji in naj bi bila končana v drugi polovici leta 2015, bo 85 stanovanj, v enoti F3, ki se prav tako še gradi in naj bi zaživela na začetku leta 2016, pa 52 stanovanj.

Gradnjo enote F2, kjer sta predvideni 102 stanovanji, bodo začeli predvidoma v prvi polovici leta 2015. Predvidena je tudi enota F6 s 30 stanovanji, a so gradnjo prestavili, da bi proučili možnost izboljšanja energetske učinkovitosti in ekološke sprejemljivosti objektov.

Po štirih letih zapletov stanovanja le naprodaj