Snega je bilo sicer le za vzorec, toda za petdeset starosvetnih smučarjev je bila pripravljena odlična proga za spust. Foto: Romeo Černuta
Snega je bilo sicer le za vzorec, toda za petdeset starosvetnih smučarjev je bila pripravljena odlična proga za spust. Foto: Romeo Černuta
Emaus v Logu pod Mangartom
Bovčani pripravljajo srečanje starosvetnih smučarjev Emaus že dve desetletji. Foto: Romeo Černuta

Pri motelu Encian je Smučarsko društvo Kanin skupaj z domačini Turističnega društva Log pod Mangartom tako pripravilo že 21. tradicionalni Emaus. Snega je bilo sicer le za vzorec, toda za petdeset starosvetnih smučarjev je bila pripravljena odlična proga za spust, najpogumnejši pa so se s starimi dilcami pomerili tudi v smučarskih skokih. Najmlajša udeleženka letošnjega Emausa je bila Kimi Melihen, osemletna deklica iz Bovca. Najstarejši pa je prišel iz Krope, to je bil Albin Kordež, rojen leta 1930.

Prej na velikonočni ponedeljek
Bovčani pripravljajo srečanje starosvetnih smučarjev Emaus že dve desetletji. Tradicionalno so sicer dogodek pripravljali na velikonočni ponedeljek, letos pa so pohiteli. "Običajno je bilo naše srečanje zadnje v zimski sezoni – velikonočni ponedeljek na Kaninu je bil krona koledarskega leta starosvetnih smučarjev. Velika noč lahko pride tudi zelo pozno, celo konec aprila, in takrat je obilica snega le še na Kaninu. Zato smo bili mi zadnji. Toda Kanin je žal propadel in Emaus smo morali preseliti v dolino. In ker imamo spodaj vse manj snega, smo bovško srečanje pač morali pripraviti prej. Ne moremo več čakati na velikonočni ponedeljek. Letos bodo zadnji organizatorji na Voglu, to bo osmo srečanje starosvetnikov v tej zimi," je povedal Boris Zorko iz Smučarskega društva Kanin.

Zakaj Emaus?
Emaus je velikonočni običaj, namenjen predvsem obisku sorodnikov in prijateljev. Zato so se bovški organizatorji srečanja starosvetnih smučarjev odločili, da vse ljubitelje tega športa in tradicije povabijo na Kanin prav na dan po veliki noči. Na velikonočni ponedeljek se kristjani spominjajo prikazanja vstalega Jezusa njegovim učencem. Med njimi sta bila tudi dva učenca, ki sta Jezusa na poti v Emaus prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim. Na Bovškem se je beseda Emaus ohranila predvsem kot prispodoba za prijateljska srečanja v naravi, kjer si podelijo velikonočne dobrote.

Se bodo vrnili na Kanin?
Organizatorji Emausa si seveda srčno želijo, da bi se lahko znova vrnili na kaninska smučišča. Na bovški občini so z novim županom Valterjem Mlekužem po dveh sezonah neobratovanja optimistični. Do začetka prihodnje smučarske sezone naj bi krožno kabinsko žičnico na Kanin obnovili, prav tako tudi del naprav na smučišču. Občina bo ustanovila javno podjetje, ki bo skrbelo za infrastrukturo kaninskega smučišča, pomagala bo država. Minister Zdravko Počivalšek je obljubil vsaj tri milijone evrov.

Bovški župan pravi, da morebitni vlagatelji v Bovško in kaninska smučišča prihajajo: "Poleg Rusov se za hotele in smučišče zanimajo Italijani in Kitajci. Občinsko javno podjetje naj bi od stečajne upraviteljice in družbe Heta Asset Resolution (gre za interno slabo banko avstrijske banke Hypo) pridobilo premoženje. Znesek priznanih terjatev za AZC Kanin v stečaju znaša 8,5 milijona evrov, največja upnica pa je prav družba Heta Asset Resolution, ki ima za kar 5,5 milijona terjatev. Pripravljamo seznam potrebnih vlaganj. Številke ne bodo majhne – ko bodo vse pripravljene, pa bo javnost zagotovo obvestili."

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto: Romeo Černuta, Log pod Mangartom