V Kopru je tako kot v drugih istrskih mestih veliko število prosilcev za neprofitna najemna stanovanja. Foto: Radio Koper
V Kopru je tako kot v drugih istrskih mestih veliko število prosilcev za neprofitna najemna stanovanja. Foto: Radio Koper

Koprski stanovanjski sklad je objavil razpis za prodajo štirih stanovanj v Kopru. Skupna izklicna cena znaša nekaj čez 400 tisoč evrov, pravi direktor Goran Malenič. "Stanovanja, ki so razpršena po Kopru in niso v enotah, ki jih upravljamo kot celoto, bomo postopno prodali. Tako smo se odločili že pred leti. Stanovanja bomo dali na dražbo, zdaj bomo prodajali štiri enote. Letos načrtujemo milijon evrov prihodkov iz tega naslova in to vsoto bomo tudi dosegli."

Prihodnje leto si v skladu obetajo, da bi razdelil ključe novim najemnikom neprofitnih stanovanj. Tisti, ki iščejo stanovanje, se bodo lahko prijavili na nov razpis, ki bo objavljen 4. septembra, ko bodo znani tudi vsi pogoji za potencialne najemnike. Trenutno imajo na voljo 30 neprofitnih stanovanj, še pravi Malenič. "Delamo aktivno. Ali bomo gradili ali bomo kupovali na tržišču. Možnosti še tehtamo. Ocenjujemo, da bi imeli približno 200 stanovanj na razpolago."

Na stanovanjskem skladu jeseni sicer pričakujejo približno tisoč vlog.

Stanovanj primanjkuje tudi v Piranu
Tudi v piranski občini občutno primanjkuje neprofitnih stanovanj. Na čakalnem seznamu je trenutno 144 družin. Zadnja neprofitna stanovanja od skupno 172 so v občini zgradili pred desetimi leti. Zdaj pa nameravajo na območju Košte v Sečovljah v dveh letih zgraditi dvonadstropni stolpič z 22 neprofitnimi stanovanji in pripadajoči objekt z 48 parkirnimi mesti. Naložbo, ocenjeno na skoraj tri milijone evrov, načrtujejo skupaj z republiškim Stanovanjskim skladom.