Slavnostni govornik na proslavi je bil Slavko Šribar. Foto: Goran Rovan
Slavnostni govornik na proslavi je bil Slavko Šribar. Foto: Goran Rovan
Zlato Prešernovo plaketo je prejela gledališka skupina DKD Svoboda Senovo. Foto: Goran Rovan
Prešernove plakete in priznanja so podelili 21 kulturnim ustvarjalcem. Foto: Goran Rovan
V kulturnem programu je nastopil Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo s sopranistko Galino Tubeshaid. Foto: Goran Rovan
Sopranistka Galina Tubeshaid je s svojim petjem navdušila obiskovalce. Foto: Goran Rovan
Dijaki Šolskega centra Krško - Sevnica so recitirali Prešernove poezije. Foto: Goran Rovan

Tudi v Posavju so ob slovenskem kulturnem prazniku pripravili več proslav in drugih kulturnih dogodkov. Na osrednji občinski prireditvi v Kulturnem domu Krško sta se Občina Krško in Zveza kulturnih društev med drugim zahvalili 21 ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem, katerim so podelil 12 bronastih, 6 srebrnih in eno zlato Prešernovo plaketo. Podelili pa so še dve priznanji, eno za dosežek leta in zahvalo za omogočanje pogojev za delovanje ljubiteljske kulture.

Slavnostni govornik na letošnji proslavi je bil Slavko Šribar, ki je v Krškem desetletja skrbel za zgodbe, ki so bile temelj razvoja mesta in občine ter jih velikokrat tudi aktivno sooblikoval. Med prvimi je spoznal in uresničeval tesno povezanost med kulturo in turizmom, med zgodovino in razvojem in poudarjal pomen lastne istovetnosti, s katero se predstavljajo drugim. V svojem govoru je Šribar med drugim poudaril: »Pojma kulture ne moremo obravnavati kot dejavnost, namenjeno sami sebi. Pojmovati jo moramo kot zbir vseh oblik, ki zagotavljajo človekovo potrebo po duhovnih dobrinah, izobraževanju, skrbi za kulturne in zgodovinske spomenike in drugo. V ljudeh je živa potreba po vseh dobrinah, od gledališča, šole, glasbe, radia, TV, do tiskane besede. Žal pa v kriznih časih najprej zmanjka sredstev prav za knjigo, časopise, stroške prireditev in drugo. Tako je močno okrnjena možnost samoizobraževanja in zagotavljanja drugih duhovnih potreb

Predsednica Zveze kulturnih društev Krško Mirjana Marinčič pa je v svojem nagovoru nagrajencem in obiskovalcem položila na dušo, da se na Zvezi kulturnih društev vsako leto spopadajo z vprašanjem, kako primerno nagraditi tiste, ki so na področju ljubiteljske kulture posebno vztrajni ali izjemno uspešni, saj je pohvala za te ustvarjalce običajno edino plačilo zanje. Ob tem je dodala: »Ljubitelji smo pač posebneži. Znanje o področju svojega delovanja si pridobivamo v prostem času. Delujemo popoldan, ko normalni ljudje počivajo ali obdelujejo vrt in seveda ne štejemo porabljenih ur in mnogokrat tudi denarja. Seveda nismo popolni, nismo profesionalci. Zato so nam mnogokrat kaka vrata zaprta in zato mnogokrat na nas gledajo zviška. Pa se ne damo. Še vedno slikamo, pojemo, plešemo, skrbimo za materialno in nematerialno kulturno dediščino, igramo in ob vsem tem navdušujemo mlade, da nam sledijo. Večina profesionalnih umetnikov namreč izhaja iz kakega društva, ki ga je za kulturo navdušilo prav zaradi velike ljubezni do ustvarjanja.«

V kulturnem programom je sodeloval Pihalni orkester DKD Svoboda Senovo, ki ga vodi dirigent Halid Tubeshaid, s sopranistko Galino Tubeshaid, ki je navdušila svojim petjem, in dijaki Šolskega centra Krško - Sevnica, ki so recitirali Prešernove poezije, med drugim tudi Zdravljico v več tujih jezikih. Zbranim pa je spregovoril še župan občine Krško Miran Stanko, ki je tudi podelil plakete in priznanja.

In kdo so prejemniki Prešernovih plaket?
Zlato Prešernovo plaketo je prejela Gledališka skupine DKD Svoboda Senovo, ki v dolini pod Bohorjem deluje že 90 let. V tem času je s številnimi odrskimi predstavami dosegla sam vrh slovenskega amaterskega gledališča. S številnih gledaliških festivalov in srečanj so se pod vodstvom dolgoletne režiserke Bože Ojsteršek pogosto vračali s priznanji in nagradami.

Med prejemnike srebrnih Prešernovih plaket so se letos zapisali: Vlasta Moškon iz DKD-ja Svoboda Senovo, Barbara Smolej Fritz, Peter Gabrič in Mitja Kuselj iz Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško, Matjaž Krajnc in Lado Levičar iz Kulturnega društva Svoboda Brestanica. Bronaste plakete pa so prejeli: Renata Jurečič in Franc Zorko, oba člana Kulturnega društva Stane Kerin iz Podbočja, Tanja Preskar in Brigita Ogorevc iz Kulturnega društva Libna, Robert Žveglič, član Pihalnega orkestra DKD Svoboda Senovo, Kristina Lovšin Salmič, uspešna dolgoletna zborovodkinja Cerkvenega mešanega pevskega zbora Župnije Leskovec pri Krškem, Nina Fritz in Tanja Topol iz Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško, Smiljana Anžiček in Milena Roštohar iz Društva likovnikov Krško OKO ter Anja Krajnc in Tomaž Breznikar iz Kulturnega društva Svoboda Brestanica.
Priznanje za dosežek leta je bilo podeljeno Dejanu Učakarju, odličnemu skladatelju Simfoničnega orkestra Krško, ki je bil tokrat nagrajen za glasbeno podlago, ki jo je prispeval k odmevnemu muzikalu »Rok Kurent«. Priznanje z zahvalo za omogočanje pogojev za delovanje ljubiteljske kulture pa je prejel Anton Bizjak, ravnatelj Osnovne šole Leskovec. Njegovi podpori pri zagotavljanju prostorov se gre zahvaliti, da imajo krajevna društva in posamezniki prostor za ustvarjanje, vaje, nastope in prireditve.

Za MMC Goran Rovan