Pred dnevi so v dveh cerkvah, v cerkvi svetega Roka v Nestoplji vasi in cerkvi svetega Duha na Selih pri Semiču, nepridipravi ukradli bronasta zvona. Foto: MMC/Goran Rovan
Pred dnevi so v dveh cerkvah, v cerkvi svetega Roka v Nestoplji vasi in cerkvi svetega Duha na Selih pri Semiču, nepridipravi ukradli bronasta zvona. Foto: MMC/Goran Rovan
V Beli krajini ukradli cerkvene zvonove

Kar nekako smo se že navadili, da tatovi na različnih objektih vsak dan odtujijo kakšen bakren žleb ali streho, pred dnevi so žlebove pokradli tudi na obnovljenem gradu Rajhenburg v Brestanici. Kot kaže, pa postaja vse bolj zanimiva tudi kraja brona, saj so pred dnevi v dveh cerkvah, v cerkvi svetega Roka v Nestoplji vasi in cerkvi svetega Duha na Selih pri Semiču, nepridipravi ukradli dva bronasta zvona.

Obe cerkvi stojita na pokopališčih in obe sta malce oddaljeni od naselja, tako da kraje ni nihče opazil. Po sledovih sodeč, so v oba zvonika vlomili in bronasta zvona z višine odvrgli na tla, potem pa prenesli do vozila. Kdaj točno, še ni ugotovljeno. Martin Pečavar, cerkovnik v cerkvi sv. Roka, je prepričan, da je bilo to sredi tedna: "V ponedeljek je še zvonil, v torek tudi, še moja žena ve, da je mali zvon še pel. Ko je bila Zdrava Marija, vsi trije zvoni pojejo, veliki, srednji in mali. V sredo je moralo to biti, ali pa v četrtek ali v petek je moral izginiti." Na vprašanje, kdo bi to lahko storil, Pečavar odgovarja: "Težko reči, ali so cigani tega zmožni ali kdo drug."

Pri kraji zvonov, ki so na trgu barvnih kovin vredni le tisoč evrov, k sreči niso poškodovali niti spomenikov na pokopališčih niti zvonikov oz. cerkve. Očitno so bili vlomilci dobro obveščeni, saj so ukradli samo bronasta zvonova, litoželezne pa pustili. Policisti in kriminalisti jih še niso izsledili, zato po ogledu kraja tatvine nadaljujejo preiskavo, zbiranje obvestil in dejavnosti za izsleditev storilcev.

Ocenjujejo, da je vrednost ukradenih zvonov okoli 15 tisoč evrov. Semiški župnik Luka Zidanšek pa je prepričan, da je lahko vrednost teh zvonov precej večja: "Materialne škode je vsega skupaj za okoli 15 tisoč evrov, vrednost pa je mnogo večja, če upoštevamo še zgodovinska dejstva, njihovo starost in pomen za našo kulturno dediščino."

Za MMC Goran Rovan

V Beli krajini ukradli cerkvene zvonove