Sluzaste agregate so raziskovalci z morske biološke postaje opazili na območju rtiča Strunjan. Foto: dr. Lovrenc Lipej
Sluzaste agregate so raziskovalci z morske biološke postaje opazili na območju rtiča Strunjan. Foto: dr. Lovrenc Lipej

Sluzaste agregate so raziskovalci z Morske biološke postaje Piran opazili na območju rtiča Strunjan, v bližini oceanografske boje Vida, vidni pa so tudi na posnetkih podvodne kamere, ki je nameščena na rtu Madona. Agregati so v obliki nekakšnega predena in se na dotik razgradijo. Biologinja Patricija Mozetič je razložila: "Sklepamo, da so verjetno tudi drugod po Tržaškem zalivu, oziroma vsaj v slovenskem delu Tržaškega zaliva. Gre za štrene, zavese, preproge, kakor koli že, teh sluzastih makroagregatov, ki so bili opaženi nekje od enega metra pod gladino navzdol proti dnu. Niso pa bili opaženi na površini, zato morda ni kakšnega posebnega vznemirjenja."

Gre za pojav, ki ga opažajo že vrsto let, vendar ne redno. Leta 2004 so bili sluzasti agregati opaženi v večjem obsegu, tako vzdolž vodnega stolpca kot na površini. Kakšen bo razvoj sluzi, je težko napovedati. Izkušnje so pokazale, da se kopičenje čez dan spreminja, trajanje pa je odvisno tudi od vremenskih razmer, pravi Mozetičeva: "V preteklosti smo opažali, recimo, da če je bilo morje razburkano zaradi vetra ali neviht, so se ti agregati bodisi razblinili ali pa potonili na dno ali pa so jih morski tokovi odnesli."

Sluz bi se lahko pojavila tudi na površju: "V bistvu jo kopalci opažajo zaradi tega, ker se zbira in se nekako agregira, v tem primeru okrog odpadlih listov morske trave."

Letošnje leto je bilo do zdaj izjemno tudi po majhni slanosti, kar kaže na dolgotrajno zadrževanje sladke vode na površini severnega Jadranskega morja, tako zaradi padavin kot tudi rek.
Tjaša Lotrič, Radio Koper
Foto: dr. Lovrenc Lipej