Cilj akcije Love Piran ni odganjanje turistov in obiskovalcev, temveč spodbujanje k lepšemu obnašanju. Foto: Shutterstock
Cilj akcije Love Piran ni odganjanje turistov in obiskovalcev, temveč spodbujanje k lepšemu obnašanju. Foto: Shutterstock

Javno podjetje Okolje Piran je ta teden začelo akcijo Love Piran, s katero želi ozaveščati obiskovalce občine Piran o pravilnem obnašanju na destinaciji. V ta namen so po vzoru drugih držav pripravili letake in plakate s slikovnimi navodili o sprejemljivem vedenju v Piranu, so danes sporočili iz družbe Okolje.

Izhodišče za projekt je bila sprememba odloka o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin, ki je bila sprejeta na majski občinski seji.

Kot je dejal vodja urada za gospodarske javne službe, promet in okolje na Občini Piran Rok Humar, je dejstvo, da se v času turistične sezone in zunaj nje število obiskovalcev piranske občine povečuje.

Posledično so zaznali vedno več kršitev, vezanih na uživanje alkoholnih pijač na prostem, poškodb javne opreme, neprimernega in nedostojnega obnašanja, prenočevanja na prostem ter opravljanja male in velike potrebe hišnih ljubljenčkov, pa tudi ljudi, na javnih površinah.

Direktor Javnega podjetja Okolje Piran Neset Dulai je povedal, da omenjeni odlok, če želijo destinacijo zaščititi in ohraniti njeno urejenost ter čistočo, ni dovolj. Obiskovalce je treba ozaveščati in jih seznaniti s sprejemljivimi načini obnašanja, ki jih je treba v piranski občini upoštevati.

Akcija Love Piran domačine in goste poziva k urejenosti in ohranjanju čistoče

Sorodna novica Občina Piran želi predpisati izplakovanje pasjega urina in prepovedati rezervacije na plažah

Vrednote in cilje akcije sporoča že slogan kampanje Love Piran, ki domačine in goste poziva k ljubezni do mesta. "Vsak, ki vzljubi in ima rad Piran, bo poskrbel za njegovo urejenost in čistočo," so prepričani snovalci projekta, katerih skupni cilj je ustvariti prijazno okolje, v katerem se domačini in obiskovalci počutijo dobrodošli.

Z mehkim pristopom reševanja problematike, čigar cilj ni kaznovati in odganjati ljudi, temveč na prijazen način sporočiti, da v Portorožu in Piranu kljub sproščenemu vzdušju veljajo določena načela, se strinjajo tudi v Turističnem združenju Portorož.

Združenje bo letake razdelilo vsem hotelom, zasebnim sobodajalcem in gostinskim obratom. S plakati na oglasnih površinah in v piranskih avtobusih bodo ozaveščali enodnevne goste, kampanjo pa bodo razširili tudi na družbena omrežja s promocijskim videom priporočil obnašanja ter tako spodbudili mlajšo populacijo obiskovalcev in prebivalcev, da sodelujejo pri ohranjanju čistega in prijaznega okolja.

Če pozivi ne bodo zalegli, bodo uporabili sankcije medobčinskih redarjev

Če pozivi ne bodo zalegli in ne bo šlo drugače, bodo v piranski občini kot zadnjo alternativno možnost uporabili sankcije, ki jih izrekajo medobčinski redarji. Štiri občine Slovenske Istre v sodelovanju z Medobčinsko upravo Istre na področju medobčinskega varstva okolja kontinuirano izvajajo akcije ozaveščanja krajanov o pomenu čistega in bolj zdravega življenjskega prostora, je dejal vodja medobčinskega redarstva na Medobčinski upravi Istra Denis Udovič.

Po njegovih besedah so se kampanje doslej nanašale na štiri področja, in sicer metanje cigaretnih ogorkov, pobiranje pasjih iztrebkov, boj proti plastičnim vrečkam in hranjene prostoživečih živali. Samo s skupnimi močmi jim namreč lahko uspe poskrbeti za zdrav, čist in urejen prostor – danes in v prihodnje, je še dejal Udovič.