Letošnje priznanje za vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti in prepoznavnosti občine Piran, je dobil turistični vodnik Miran Ibrahimagić. Foto: Turistično združenje Portorož
Letošnje priznanje za vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti in prepoznavnosti občine Piran, je dobil turistični vodnik Miran Ibrahimagić. Foto: Turistično združenje Portorož

Letošnje priznanje za vrhunske rezultate, ki so pomembno prispevali k razvoju turistične dejavnosti in prepoznavnosti občine Piran, je dobil turistični vodnik Miran Ibrahimagić. Skoraj štiri desetletja delovnih izkušenj na tem področju je pridobival doma in po svetu, dejaven je tudi pri izobraževanju turističnih vodnikov na Obali. "Zelo sem presenečen. Na splošno se počutimo malo zapostavljene, nihče izmed nas nikoli ni pričakoval kakšne takšne nagrade," je povedal.

Sicer pa bo leto 2015 za piransko občino eno najuspešnejših turističnih let. Dober poletni obisk se je podaljšal v jesen. Septembra imajo v hotelih deset odstotkov več prenočitev kot lani. Vršilka dolžnosti direktorice Turističnega združenja Portorož Patricija Gržinič je ob tem povedala: "V prvih osmih mesecih smo imeli za tri odstotke več prenočitev v primerjavi z lanskim letom. Predvsem smo pa zadovoljni, ker se vračajo skandinavski gostje, kar je za nas zelo spodbudno."

Letošnje geslo svetovnega dne turizma - Milijarda turistov, milijarda priložnosti - poudarja pomen sodelovanja in skupne promocije vseh lokalnih dejavnikov, še posebej gospodarskih. V piranski občini je to dobro utečeno s hoteli Bernardin in Lifeclass ter manjšimi hotelirji, je povedala Gržiničeva in dodala, da tega žal ne morejo reči za hotele Metropol in tudi za Kempinski.

Več sodelovanja bi radi imeli tudi z gostinskim sektorjem. Bolj pa nameravajo razvijati za zdaj vse premalo izkoriščene možnosti kulturnega turizma. Piranski župan Peter Bossman je ob tem vnovič poudaril, da bo za nadaljnji razvoj turizma na tem območju ključnega pomena, ali bo portoroško letališče vendarle dobilo daljšo stezo, ki bo omogočala pristajanje večjih letal.

Lea Širok, Radio Koper