Reševalci kot razlog za intervencijo večinoma navajajo slabost in zdrse ob vstopu v morje ali izstopu iz njega. Foto: ZD Izola
Reševalci kot razlog za intervencijo večinoma navajajo slabost in zdrse ob vstopu v morje ali izstopu iz njega. Foto: ZD Izola

Reševalna služba slovenske Istre (RSSI) Zdravstvenega doma Izola, ob podpori Občine Izola in Javne agencije RS za varnost prometa, po večletnem izvajanju tudi letos nadaljuje službo reševalcev na kolesih.

V času poletnih počitnic bosta po dva reševalca na kolesih ob sobotah, nedeljah in praznikih skrbela za dostopnejšo službo nujne medicinske pomoči. Gre za preprosto, a dokazano zelo uporabno obliko izvajanja te službe, ki se tako zelo približa tistim, ki jo potrebujejo na manj dostopnih mestih, kot sta denimo plaža ali pešcona.

"V timu na terenu sta vedno po dva kolesarja reševalca z baterijskima kolesoma, od katerih je eno kolo opremljeno z defibrilatorjem ter opremo za sprostitev dihalnih poti in oživljanje, drugo kolo pa z obvezilnim in drugim materialom za nudenje prve pomoči. Dispečer zdravstvenega dispečerskega centra RSSI, kot vse druge time nujne medicinske pomoči, aktivira in usmeri na mesto, kjer je potrebna intervencija," so zapisali v ZD-ju Izola.

Zamisel sega v leto 2015

Zamisel o reševalcih na kolesih sega v leto 2015, ko je nekaj reševalcev ponudilo svoja kolesa, na katera so namestili reševalne kovčke, z njimi pa so na maratonu poskrbeli za lažjo dostopnost do težje dosegljivih lokacij.

Ob podpori Občine Izola se je ideja kmalu razvila in tako so okrepili svojo prisotnost na izolskih ulicah in plažah.