Bombe so težke okoli četrt tone in bi ob morebitni eksploziji povzročile ogromno škodo (slika je simbolična). Foto: EPA
Bombe so težke okoli četrt tone in bi ob morebitni eksploziji povzročile ogromno škodo (slika je simbolična). Foto: EPA
V Dravi našli bombe


Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi trenutno izvajajo akcijo identifikacije eksplozivnih ostankov, ki se je začela v četrtek in se bo končala v soboto. Sprva so domnevali, da je v reki še več letalskih bomb, tudi pod Studenško brvjo in Železniškim mostom, a so v četrtek ob pregledu ugotovili, da so le tri letalske bombe pod Starim mostom.

"Ugotovilo se je, da gre za ameriške letalske bombe, težke 250 kilogramov," je povedal vodja intervencije Andrej Šekli. "Danes moramo pregledati in identificirati vžigalne mehanizme in glede na te ugotovitve se bomo dogovorili za nadaljnje ukrepe," je dodal.

Že malo razstreliva je nevarno za most
Mogoča je tudi evakuacija ali premestitev bomb nižje s tokom na območje, ki ni poseljeno. Koliko razstreliva vsebujejo bombe, šele ugotavljajo. Po Šeklijevih besedah pa lahko že najnižja mogoča vsebnost razstreliva v tej vrsti bomb zamaja temelje mostu.

S podobnimi primeri so se srečali že drugod po Sloveniji. "Teh ostankov vojn je žal kar precej. Razporejeni so po vsej Sloveniji," je pojasnil Šekli. Med drugim je ogromno ostankov v Soči in Krki. Vidljivost je trenutno odlična, bombe pa ležijo pod mostom na globini od pet do sedem metrov.

Maribor so zaradi vojaške industrije in pomembne prometne vloge v letih 1944 in 1945 velikokrat bombardirali zavezniki. Stari most, znan tudi kot Glavni most, je bil ob tem močno poškodovan, a so ga pozneje obnovili.

V Dravi našli bombe