V brežiški, krški in kostanjeviški občini bodo do konca leta 2015 izboljšali oskrbo s pitno vodo. Foto: Goran Rovan
V brežiški, krški in kostanjeviški občini bodo do konca leta 2015 izboljšali oskrbo s pitno vodo. Foto: Goran Rovan
Na novo zgrajenih in obnovljenih bo več kot 60 km cevovodov. Foto: Goran Rovan
Izboljšali bodo vodovodni sistem

hidravlične izboljšave vodovodnih sistemov, ki bodo zagotovili boljšo oskrbo s pitno vodo, povezavo različnih vodovodnih sistemov in priključitev novih uporabnikov.

Projekt hidravličnih izboljšav vodovodnih sistemov v treh posavskih občinah je ocenjen na 15,2 milijona evrov, kar 60 odstotkov tega denarja naj bi občine dobile iz evropskih skladov in iz državnega proračuna. Gradnja mora biti končana do konca leta 2015. Samo v brežiški občini bodo tako obnovili in dogradili 30 km cevovodov, zgradili pa bodo tudi novo črpališče in vodohran. Ivan Molan, župan občine Brežice, je prepričan, da gre za veliko naložbo, ki bo koristila številnim. Ob tem dodaja: "Od tega bomo zamenjali kar 24 km že obstoječega vodnega sistema, približno šest km pa ga bomo še dogradili, sistem povezali, in verjamem, da bo tudi prihodnjih 30 in več let še naprej tekla iz naših pip kakovostna pitna voda."

Tako bodo z bolj kakovostno vodo v brežiški občini oskrbeli skoraj 15 tisoč prebivalcev, 359 pa jih bodo na vodovodni sistem priključili na novo. S predvideno investicijo bo izvedena hidravlična izboljšava cevovoda v dolžini 24.691 m, novogradnja cevovoda v dolžini 4.709 m ter izgradnja podzemnega črpališča in vodohrana Žejno.

Tudi v krški in kostanjeviški občini bo zgrajenih več novih odsekov, ki bodo povezali obstoječe vodovodne sisteme, ki bodo obnovljeni in na njih zgrajeni novi vodohrani in prečrpavališča. V krški občini bodo na več segmentih obstoječega vodovoda spreminjali dimenzije cevovodov, da bi v prihodnje lahko občane oskrbovali s kakovostno pitno vodo in ob tem zagotovili minimalno porabo električne energije za distribucijo te vode, poudarja vodja oddelka za gospodarsko infrastrukturo Rafko Jurečič. Temu dodaja: "V občini Krško bomo zgradili 36 km vodovodov, od tega jih bomo 30 km obnovili, se pravi spremenili dimenzije cevi in tako naprej, šest km cevovodov pa bo zgrajenih na novo, s tem bomo tiste dele, kjer je zdaj pomanjkanje vode, lahko oskrbeli iz večjega sistema."

Po izvedbi bo v občini Krško hidravlično izboljšanih in zgrajenih 14 odsekov in skoraj 36 km cevovodov, priključenost prebivalstva na javno vodovodno omrežje pa se bo s tem povzpela na 89 odstotkov. Zgrajeni pa bodo tudi vodohrani in prečrpavališča, med njimi vodohran Gora, Dobrova, Ravni in prečrpavališče Ladna.

Za MMC Goran Rovan

Izboljšali bodo vodovodni sistem