Večina mestnih svetnikov je rebalans proračuna potrdila. Foto: MONG
Večina mestnih svetnikov je rebalans proračuna potrdila. Foto: MONG

Z rebalansom proračuna so novogoriški mestni svetniki povečali prihodke predvsem zaradi predvidenega novega zadolževanja, je pojasnila Vesna Mikuž, direktorica občinske uprave: "Zadolžitev za 1.200.0000 evrov je treba predvideti v proračunu, vendar gre v tem primeru za neto zadolžitev 800.000 evrov, ker moramo predčasno vračati kredit, ki je bil najet za projekt gradnje kanalizacije v Čepovanu, v vrednosti 400.000 evrov." Naložba, ki je bila sofinancirana tudi z evropskimi sredstvi, je propadla, ker so lastniki zemljišč vložili zahtevo za obnovo postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Tudi zaradi drugih nižjih prihodkov se bo občina dodatno zadolžila: "Predvsem iz naslova dohodnine, znižanja prihodkov iz naslova koncesijskih iger na srečo in okoljskih dajatev, ki jih prejemamo. Dodatno smo morali na odhodkovni strani zagotoviti sredstva za javna dela, dodatno smo povečali subvencioniranja stanarin za socialno ogroženo prebivalstvo, enako velja, da smo namenili dodatna sredstva za zavarovanje nezavarovanih oseb."

Svetniki z liste Goriška.si so rebalans proračuna zavrnili. Po njihovem mnenju ni razvojno naravnan in ne odseva strateške usmeritve občine. Klemen Miklavič: "Ta rebalans je odraz tega, kar je bilo lani, kar je bilo predlani, in odraz tega, kar je bilo v zadnjih 20 letih. Zadnjih 20 let pa kaže na to, da Gorica tone. Če hočemo drugačne rezultate, moramo spremeniti prakso." Večina svetnikov pa je kljub kritikam rebalans sprejela.

Nataša Uršič, Radio Koper