Mestna občina že nekaj let spremlja kakovost vode v jezeru in je v postopku za pridobivanje statusa kopalne vode. Foto: Branko Čumurdžić
Mestna občina že nekaj let spremlja kakovost vode v jezeru in je v postopku za pridobivanje statusa kopalne vode. Foto: Branko Čumurdžić

Mestna občina že nekaj let spremlja kakovost vode v jezeru in je v postopku za pridobivanje statusa kopalne vode. Ta je čista in primerna za kopanje že nekaj let, prebujajo pa se tudi lokalni ponudniki različnih dejavnosti ob jezeru. Lastnik površin ob jezeru in prostora za kampiranje Premogovnik Velenje se je spomladi odločil, da poišče najemnika, ta pa (družba Avtokamp Jezero) že obuja turizem ob jezeru. Novosti sta točilni pult in lokal ob vodi, kjer bo med konci tedna igrala živa glasba. Uredili so tudi otroško igrišče, pripravljajo pa še animacije za otroke, kjer bodo lahko starši otroke za nekaj uric prepustili vzgojiteljicam.

V soboto je prostor oživel v akciji menjalni krog. Matej Burkeljc z Zadruge Zasavje pravi: "Ste pripravili preveč domače jagodne marmelade? Pridite in menjajte!" Akcijo so začeli pred nekaj leti v Zasavju, gre pa za lokalni menjalni sistem, ki bi vodil v uravnoteženo odprto skupnost za menjavo dobrin, storitev ali sosedsko pomoč.

V velenjskem avtokampu Jezero je na površini dveh hektarjev mogoče šotoriti, pripeljati prikolice, postavili pa so tudi nekaj mobilnih hišk. Po novem so na voljo odprti prostori za piknik za najem čez dan. V bližini je mogoče najeti sup za vožnjo po jezeru, velenjska pletnja vozi obiskovalce po jezeru, lahko pa najamete tudi kolo ali pa se le sprehodite ob jezeru. Mestna občina je za otroke nakupila napihljiva igrala, ki so zdaj nameščena na vodni gladini, na plaži pa so poskrbeli tudi za reševalca.