DZZŽP je izdalo koledar. Izkupiček je namenjen za živali. Foto: Goran Rovan
DZZŽP je izdalo koledar. Izkupiček je namenjen za živali. Foto: Goran Rovan
Tudi v Posavju so vse večji problem prostoživeče mačke. Foto: Goran Rovan

Posavsko društvo za živali združuje prostovoljce, ki jim ni vseeno, kako se ravna z živalmi. Ustanovljeno je bilo leta 2007 in ima zdaj dvajset članov, med kateri so občasno dejavni le nekateri. Po petih letih delovanja ugotavljajo, da je dejavnosti čedalje več, primanjkuje pa aktivistov. Društvo se spoprijema tudi z velikim pomanjkanjem sredstev, saj se financira izključno s članarinami in prostovoljnimi prispevki. Teh je zdaj v kriznih časih vse manj. Kriza pa je tudi pripomogla, da je na cestah čedalje več zavrženih živali.

Zato so izdali društveni koledar za leto 2013. Na njem so številni psi in mačke, ki so jim v zadnjem času pomagali najti novega lastnika. Vsak pes in mačka imata svojo zgodbo. Za Rexa, Asterixa, Žaka, Bernie, Bobi, Žiži, Flokija, Piko in druge se je ta k sreči končala s srečnim koncem, saj so v društvu zanje našli nove skrbnike. Na te živali so jih opozorili ljudje, ki jim ni vseeno, da so prepuščene cesti in da zanje nihče ne skrbi. Mnoge so pred hišami, trgovskimi centri ali še kje drugje pustili lastniki, ki zanje ne morejo več skrbeti. Nekaterim so morali najti nov dom, ker so lastniki umrli, zboleli ali so odšli v dom upokojencev. Nekatere pa so po opozorilu in dogovoru odpeljali nevestnim lastnikom, ker zanje niso skrbeli, jih zanemarjali in celo trpinčili.

Koledar prodajajo po deset evrov, ta denar pa bo v celoti namenjen za delovanje društva. Našli so tudi donatorja za papir, na katerem se je koledar tiskal, tiskarna pa jim je koledar natisnila z velikim popustom. Zdaj ga prodajajo na novoletnih sejmih, ki se vrstijo po Posavju, pa tudi drugim ljudem, ki želijo na ta način pomagati društvu. Na stojnicah, kjer opozarjajo na težave, povezane z živalmi, pa prodajajo tudi različne izdelke in voščilnice, ki so jim jih poklonili izdelovalci in s tem tudi sami veliko prispevali za DZZŽP. V decembru so v vseh treh posavskih občinah pripravili tudi akcijo zbiranja starega papirja. Odziv je bil nad pričakovanji, saj so bili zabojniki kmalu polni.

Vse več prostoživečih mačk in trpinčenih živali
V DZZŽP- ju opozarjajo, da je tudi v Posavju vse večji problem mačja populacija, zlasti zapuščene, prostoživeče mačke, ki se prosto razmnožujejo in so na robu preživetja. Ker niso veterinarsko oskrbljene, se med njimi širijo tudi razne bolezni, ki so potencialno lahko nevarne tudi za ljudi.

Ljudje se na njih obračajo tudi s prošnjami, da bi društvo kaj prispevalo za sterilizacijo, kastracijo in zdravstveno oskrbo najdenih in lastniških živali, saj sami tega stroške ne zmorejo več. Nekateri posamezniki tako hranijo tudi po 60 in več zapuščenih mačk na različnih lokacijah. Ker so te mačke povečini nesterilizirane in nekastrirane, jih bo naslednje leto še več. In tako se začaran krog nadaljuje.

Na društvu dobivajo tudi vse več klicev, ko ljudje opozarjajo na različna mučenja živali. Številni, ki jih pokličejo, želijo ostati anonimni, ker je kršilec pogosto njihov sosed ali znanec, zato se ne želijo izpostavljati. Pri tem so člani društva nemočni, saj ustrezne službe tudi po prijavi proti kršilcem ne ukrepajo, sami pa lahko kršilca zgolj opozorijo na nepravilnosti, ne more pa ga kaznovati ali mu odvzeti živali.

V društvu še opozarjajo, da je naša zakonodaja nepopolna, da mnogi tako skušajo zgolj služiti, skrb za živali pa jim je zgolj sredstvo za to. So pa zadovoljni, da sta zdaj v Posavju kar dve zavetišči za živali, v Brežicah in Sevnici, tako da upajo, da teh ne bo treba več voziti v zavetišče v Trebnje ali drugam po Sloveniji.

Za MMC Goran Rovan