V Posavju so za nov mamograf zbrali že 35 tisoč evrov. Foto: Goran Rovan
V Posavju so za nov mamograf zbrali že 35 tisoč evrov. Foto: Goran Rovan

Predsednica Društva zdravje za Posavje Diana Kosar je direktorju brežiške bolnišnice Draženu Levojeviču predala ček za 35.732 evrov. Ta denar, namenjen za nakup digitalnega mamografa je društvo zbralo na dveh dobrodelnih koncertih, s številnimi donacijami ter drugimi aktivnostmi, tudi z zbiranjem po en evro preko sms sporočil. Denar so že nakazili bolnišnici, akcija zbiranja denarja preko SMS sporočil pa še poteka, tako da lahko vsi s ključno besedo POSAVJE na številko 1919 prispevajo 1 evro.

V Splošni bolnišnici Brežice imajo namreč 15 let star analogni mamograf, ki je bil prav tako nabavljenem z donatorskimi sredstvi. Ta je manj prijazen do pacientov, nov bo hitrejši, preciznejši in manj invaziven, omogočal pa bo tudi boljše, hitrejše delo. V brežiški bolnišnici se lahko po besedah direktorja Levojeviča pohvalijo, da so v preteklem letu zbrali precej več denarja z donacijami, kot so načrtovali. Tako so med drugim konec leta dobili nov inkubator, donatorska sredstva pa namenjajo za vzdrževanje in nakup nove medicinske opreme.

Z zbiranjem denarja za mamograf bodo v Posavju nadaljevali tudi letos. V Društvu zdravje za Posavje pripravljajo dve dražbi - likovnih del, ki so jim jih podarili krški slikarji in športnih dresov ter opreme. Obe dražbi bodo izvedli v prihodnjih dveh mesecih. Organizirali bodo tudi dve dobrodelni gledališki predstavi, ki jo bodo za dober namen uprizorili člani DKD Svoboda Senovo in KD Drugi oder Brežice. Izpeljati pa nameravajo še dva dobrodelna koncerta. Prvi naj bi bil marca z narodno zabavno glasbo, drugi – zaključni pa konec leta. Radi bi namreč zbrali vsaj 150 tisoč evrov za nov digitalni mamograf, njegova nabavna vrednost pa je okoli 200 tisoč evrov. Razlika naj bi prispevala brežiška bolnišnica. Kosarjeva pričakujejo, da se bodo poleg brežiške v zbiranje sredstev bolj aktivno vključile še ostale posavske občine, medtem ko so z odzivom ljudi in donatorjev zadovoljni.

Za MMC Goran Rovan