Dogovor o maši za padle partizane, talce, internirance in druge žrtve vojne je prepričal tiste, ki so glasovali za osebnost Primorske 2013. Foto: Radio Koper/Alen Radin
Dogovor o maši za padle partizane, talce, internirance in druge žrtve vojne je prepričal tiste, ki so glasovali za osebnost Primorske 2013. Foto: Radio Koper/Alen Radin
Duhovnik in partizan primorski osebnosti leta

organizatorja maše za padle partizane in druge žrtve vojne.

Vladimir Krpan, predsednik območne organizacije borcev za vrednote NOB-ja, in pater Bogdan Knavs, nekdanji gvardijan samostana na Sveti gori, sta se dogovorila, da se v tej romarski cerkvi daruje maša za padle partizane, talce, internirance in druge žrtve vojne.

"Polna svetogorska bazilika in ganjenost mnogih Primorcev, ki so v solzah objemali zaslužne za to prelomno slovesnost, sta dokaz, da je Primorska spet prva. Maša na Sveti gori je namreč odprla vrata bolj strpnemu, srčnemu in človeškemu pogledu na zgodovino," so zapisali ogranizatorji.

Nagrajenca sta prejela nagrado Zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

Posnetek prireditve bo v nedeljo, 19. januarja, ob 17.30 na TV Koper – Capodistria in v soboto, 25. januarja, ob 18.35 na 2. programu TV Slovenija.

Za dobro vzdušje je tudi na letošnji prireditvi poskrbela gostiteljica večera, voditeljica Nataša Benčič. Družbo na odru ji je delala iskrena in jezikava Primorka AnaLiza, ki jo upodablja igralka Nataša Tič Ralijan, za glasbo pa sta poskrbela Enzo Hrovatin in Martina Feri.

Letos že devetič
Že deveta celoletna akcija Radia Koper, TV Koper - Capodistria in časnika Primorske novice, v kateri so poslušalci Radia Koper in bralci Primorskih novic v dvanajstih mesecih preteklega leta prepoznali 14 Primork in Primorcev kot izjemne in častne posameznike v družbi, se je tako v portoroškem Avditoriju sklenila z razglasitvijo najbolj izstopajoče osebnosti na Primorskem.

Doslej se lahko z laskavim naslovom osebnost Primorske pohvalijo dr. Tomislav Klokočovnik, srčni kirurg (2005); dr. Erik Brecelj, onkolog (2006); oče Franc Prelc, duhovnik (2007); Boris Pahor, pisatelj (2008); Tea Leban, direktorica varstveno delovnega centra Nova Gorica, enota Stara Gora (2009); Peter Ventin, gasilec (2010); Jadranka Vrh Jermančič, zdravnica (2011) in Pia Cah, dirigentka (2012).
Radio Koper

Duhovnik in partizan primorski osebnosti leta