Odhajajoči papež Benedikt XVI. (foto: EPA) Foto:
Odhajajoči papež Benedikt XVI. (foto: EPA) Foto:

Papež Benedikt XVI. je s svojo odločitvijo demitiziral oblast, ki so jo kristjani imeli za absolutno. Njegova odločitev o odstopu pa bo imela posledice tudi za Cerkev na Slovenskem. Po mnenju številnih se bodo zdaj tudi škofje lažje odločali za odstope, še pred izpolnitvijo pogojev za upokojitev.
Joseph Ratzinger je na eni strani sproščal Cerkev, ki ne zavrača več ločencev niti njihovih otrok, na drugi strani pa je trdno vztrajal na stališčih proti kontracepciji, uporabi kondomov, celibata.


Zaradi tega tudi očitek, da je njegova reformatorska vnema z 2. vatikanskega koncila, ki je Cerkev približala svetu, splahnela. Ratzinger je tudi eden največjih teologov, zato se je tudi lotil nove evangelizacije, saj se je zavedal, da Cerkev ni v celoti opravila skoka v sedanjost. Obenem pa se je kot papež spopadal tudi s številnimi aferami znotraj rimske kurije, od Vatikanske banke do odtekanja zaupnih dokumentov z njegove mize.
Cerkev je torej pred razmislekom, kako naprej z novim papežem. Tudi Cerkev na Slovenskem, ki nosi breme finančnega škandala.
Bojan Traven