Papež je nagovoril duhovnike rimske škofije. Foto: EPA
Papež je nagovoril duhovnike rimske škofije. Foto: EPA
Benedikt XVI.
Benedikt XVI. se umika zaradi zdravja. Foto: EPA

"Čeprav se bom umaknil, bom v molitvi vedno blizu vam in vi boste blizu meni, celo če bom ostal skrit pred svetom," je dejal Benedikt XVI., ki naj bi se po odstopu preselil v osamo v vatikanskem samostanu.

Nocoj vas vabimo, da si ob 20. uri na Prvem programu TV Slovenija ogledate Poglede Slovenije - Cerkev - nič več ne bo, kot je bilo.

Benedikt XVI. se je v čustvenem slovesu od več kot tisoč duhovnikov svoje škofije zavzel za prenovo Cerkve v duhu drugega vatikanskega koncila iz leta 1960, saj sam ocenjuje, da smernice takratnega koncila niso bile v celoti "uresničene".

85-letni papež, ki je v ponedeljek vse presenetil z najavo umika s papeškega prestola, je spregovoril o svojih osebnih izkušnjah mladega duhovnika in navdušenja ob koncilu, ki je katolištvo prilagodil sodobnim razmeram. Med pomembnimi spremembami je bila vpeljava nacionalnega jezika v bogoslužje.

Po papeževih besedah so imeli mediji, ki so bili takrat zbrani v Rimu, svoj "lastni koncil", pri čemer so podajali predvsem posvetni in politični vidik tega duhovnega trenutka. Sam je obsodil "prazna semenišča in samostane, banalizirano liturgijo" po koncilu.

Papež je v sredo v baziliki svetega Petra ob začetku posta daroval svojo zadnjo javno mašo, na kateri so ga glasno pozdravili tisoči duhovnikov, redovnic in drugih vernikov.

Dileme glede naziva in oblačila
Benedikt XVI. namerava odstopiti 28. februarja ob 20. uri. Po tem se bo umaknil v vatikanski samostan. Po navedbah tiskovnega predstavnika Vatikana Federica Lombardija bi lahko Benedikt XVI., ki se bo vrnil k svojemu prejšnjemu imenu Joseph Ratzinger, nudil neke vrste duhovno podporo svojemu nasledniku, a njegova natančna vloga in naziv še nista jasna.

Njegov osebni tajnik Georg Gänswein bo ob papežu ostal tudi po umiku s položaja, je še napovedal Lombardi. "Lahko rečem, da mu bo sledil tudi po umiku, z njim bo v Castel Gandolfu in tudi v novem prebivališču," je dejal Lombardi.

Po 28. februarju, ko bo Benedikt XVI. postal prvi papež po skoraj pol tisočletja, ki se je namesto papeževanja do konca življenja odločil za odstop, se bo najprej umaknil v Castel Gandolfo in se nato za stalno preselil v štirinadstropni samostan, ki leži med vrtovi za baziliko svetega Petra.

V Vatikanu si še niso povsem na jasnem, kakšen naziv in oblačilo bo Benedikt XVI. nosil v "pokoju".

"Po mojem mnenju bi moral po odstopu odložiti belo haljo in si nazaj nadeti kardinalska oblačila," je dejal pater Thomas Reese s Teološkega centra Woodstock na Univerzi Georgetown, ki je avtor več knjig o Vatikanu.

"Ne bi ga smeli več klicati papež ali Benedikt ali vaša svetost, ampak bi ga morali naslavljati kardinal Joseph Ratzinger. Po izvolitvi novega papeža bi se moral udeležiti njegovega imenovanja skupaj z drugimi upokojenimi kardinali in obljubiti zvestobo novemu papežu," je še dejal pater Reese.