Boštjan Cesar je edini nogometaš, ki je za Slovenijo zbral več kot 100 nastopov, v času obolelega Keka je reprezentanco vodil na dveh tekmah. Foto: BoBo
Boštjan Cesar je edini nogometaš, ki je za Slovenijo zbral več kot 100 nastopov, v času obolelega Keka je reprezentanco vodil na dveh tekmah. Foto: BoBo

Pod uradne tekme se štejejo tiste, ki so bile odigrane v času samostojne države in jih priznava tudi Mednarodna nogometna zveza, a najdemo kar nekaj tekem, ki so bile odigrane še pred osamosvojitvijo. Prva taka je bila odigrana pred več kot stotimi leti. Slovenija je 23. junija 1921 v Ljubljani gostila Francijo, ki je zmagala s 5:0.

Sorodna novica Prva tekma slovenske nogometne reprezentance že leta 1921

Andrej Stare, ki za našo televizijo komentira tudi nogometne tekme in ima bogat arhiv športne statistike, o tej tekmi pravi: "Če je takrat reprezentanca pod imenom Slovenija odigrala tekmo proti Franciji, tega ne moreš zanikati. Nekateri pravijo, da je bila takrat Jugoslavija. V redu, potem lahko v zgodovini slovenskega športa prečrtamo tudi Cerarja in Štuklja, saj sta vendarle tekmovala za Jugoslavijo. Ampak ne, tega pa že ne bomo storili, saj sta vendarle naša, njune medalje pa tudi."

Enajsterica zgodovinske prve tekme
Po Staretovih podatkih je tekmo takrat vodil Anton Jug, enajsterico pa so sestavljali Stanko Pelan, Janez Mozetič, Jochen Schalecker, Stanko Deržaj, Darko Zupančič, Peter Birsa, Vlado Zupančič, Hans Duershmied, Jože Balinc, Oto Oman in Marjan Vidmajer. Tekmo si je ogledalo 13.000 gledalcev.

Isti vir razkriva, da je Slovenija leta 1956 v Ljubljani premagala Kitajsko s 5:2, ducat let pozneje pa je v Celovcu remizirala z Avstrijo z 2:2.

Bojan Prašnikar. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Prašnikar. Foto: www.alesfevzer.com

Ponovni zamah tik pred osamosvojitvijo
Reprezentanca v današnji podobi se je nato znova formirala le malo pred referendumom za samostojno državo. Slovenija je namreč 8. decembra 1990 v Izoli pod vodstvom Zdenka Verdenika premagala Bosno in Hercegovino z 2:0 (tik ob koncu tekme sta zadela rezervista Samo Vidovič in Matjaž Cvikl). Slab teden pred razglasitvijo samostojne države pa je 19. junija v Murski Soboti gostila Hrvaško, ki je zmagala z 1:0. Edini zadetek je dosegel Fabijan Komljenović. Zanimivo, ta tekma je uradna v hrvaški nogometni zgodovini, to pa je bila tudi edina tekma za omenjenega nogometaša.

Na dan osamosvojitve je Bojan Prašnikar uradno postal prvi slovenski selektor, Slovenija pa je prvo uradno tekmo odigrala šele slabo leto pozneje, ko je v Talinu na prijateljski tekmi z Estonijo igrala 1:1. Zgodovinski prvi zadetek je dosegel Igor Benedejčič. Prvih 11 (uradnih) tekem je bilo prijateljskih, Slovenija je prvo "tekmovalno" tekmo odigrala šele v sklopu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Septembra 1994 je remizirala proti Italijanom (1:1), ki so le nekaj tednov pred tem postali svetovni podprvak. Slovenski gol je dosegel Sašo Udovič, večina pa se te tekme spomni zaradi "fantomskega" gola Darka Milaniča, ki ni bil priznan.

Tipi tekem: stoena prijateljska tekma
Uradno je tako v statistiki 276 tekem, največ je bilo prijateljskih, najmanj pa (razumljivo) tistih na največjih tekmovanjih.

Naslov infografike: Reprezentanca - tipi tekem

V tem času ima:
98 zmag
71 remijev
101 porazov

Strelci: dva dosegla več kot 30 golov
V tem času se Slovenija ponaša z dvema izrazitima strelcema, le dva sta namreč prebila tako mejo 20 kot 30 doseženih zadetkov. Prvi je bil Zlatko Zahović, drugi pa Milivoje Novaković.

Naslov infografike: Reprezentanca zadetki

Nastopi: dva tudi s 100 nastopi
V dobrih 30 letih ima Slovenija dva nogometaša, ki sta za izbrano vrsto zbrala vsaj sto nastopov, to sta Boštjan Cesar in Bojan Jokić. Med aktivnimi nogometaši ima največ nastopov Jasmin Kurtić.

Naslov infografike: Reprezentanca nastopi

Zemljevid: največ proti evropskim reprezentancam
Slovenija se je do zdaj pomerila proti 70 različnim predstavnikom. Skoraj 90 odstotkov vseh tekem je razumljivo odigrala proti evropskim ekipam (247 od 276). S preletom spodnjega zemljevida Evrope dobite podatke, koliko tekem proti evropskim reprezentancam je odigrala.

Naslov infografike: Reprezentanca Evropa

Opomba: Velika Britanija v nogometu ne obstaja, Slovenija je igrala proti Angliji (šest tekem), Severni Irski (5), Škotski (5) in Walesu (1).

Evropski zemljevid ima tako le pet peg: Armenija, Irska, Kazahstan, Liechtenstein in Portugalska. Na začetku teh kvalifikacij bo prvič zapolnjen torej Kazahstan.

Selektorji: Od Prašnikarja do Keka
Slovenija je do zdaj imela 12 selektorskih mandatov. Kot smo omenili, se je vse začelo z Bojanom Prašnikarjem, ki je edini, ki je Slovenijo vodil v treh različnih obdobjih (na skupaj 25 tekmah). Po dva mandata pa sta imela tudi Srečko Katanec in Matjaž Kek, ki sta edina, ki sta Slovenijo popeljala na veliko tekmovanje. Pred začetkom kvalifikacij sta izenačena, saj sta oba reprezentanco vodila na 89 uradnih tekmah.

Naslov infografike: Reprezentanca selektorji

Opomba: Benedejčič je bil sicer edini, ki je svoji tekmi odvodil v vlogi začasnega selektorja.

Za konec pa si oglejmo še nekaj rekordov

Naslov infografike: Reprezentanca rekordi