Dvojna korist vrtnarjenja: pridelate si lahko zdravo domačo hrano, hkrati pa skrbite za svoje zdravje. Foto: MMC RTV SLO
Dvojna korist vrtnarjenja: pridelate si lahko zdravo domačo hrano, hkrati pa skrbite za svoje zdravje. Foto: MMC RTV SLO

Telovadba je za starejše lahko velik napor, a švedska študija, ki so jo objavili v britanski reviji za športno medicino, je pokazala, da ima velik pozitiven učinek na zdravje že, če vstanete s sedežne garniture in se odpravite ven na vrt. V študiji, ki so jo izvedli na Švedskem, vanjo pa zajeli 4.232 ljudi, so med drugim opazovali dejavnike tveganja za srčni napad in kap, poroča britanski BBC.

Aktivno življenje zmanjša tveganje za srčni napad ali kap za 27 odstotkov, tveganje za smrt nasploh pa za 30 odstotkov, je pokazala študija, ki so jo izvajali 12 let.

Starejši preživijo več časa sede in se manj gibljejo kot ljudje v drugih starostnih skupinah. Raziskovalci v univerzitetni bolnišnici Karolinska v Stockholmu so zato pod drobnogled vzeli različne stopnje aktivnosti: od popravljanja avtomobila, košnje trave, do pobiranja sadja in lova.

Ugotovitve so pokazale, da imajo tisti, ki so aktivni na dnevni ravni, najmanjše tveganje za srčni napad, tveganje pa je manjše tudi pri tistih, ki se gibljejo zmerno. "Aktivno življenje nasploh ima pomembne ugodne povezave s kardiovaskularnim zdravjem in dolžino življenja pri starejših, pri čemer to ni nujno povezano s telovadbo." Ugodne učinke ima vsakršno gibanje, pri katerem se pospeši srčni utrip. Da bi to dosegli, pa torej ni nujno, da ste član fitnes kluba, dovolj je, da se odpravite ven.