Pogostejše solzenje v zimskem času je običajno. Ob pojavu bliskanja, motnega vida, gnojnega ali krvavega izcedka iz očesa in pri občutku, da imamo v očesu tujek, pa je treba obiskati zdravnika specialista. Foto: EPA
Pogostejše solzenje v zimskem času je običajno. Ob pojavu bliskanja, motnega vida, gnojnega ali krvavega izcedka iz očesa in pri občutku, da imamo v očesu tujek, pa je treba obiskati zdravnika specialista. Foto: EPA
Če vas oči srbijo, jih ne mencajte. Raje uporabite kapljice, ki oči navlažijo. Foto: EPA

tular, gostja v oddaji Svetovalni servis.

Še posebej v mrzlih jutrih naj bi se naše oči refleksno solzile, kar je pri nekaterih ljudeh opazneje kot pri drugih. Solzenje je namreč normalen fiziološki pojav, ki mora biti prisoten: "Roženica mora biti vedno vlažna, to zagotavlja jasno sliko." Solze obenem varujejo očesno površino pred okužbami in tujki ter se stalno izločajo.

Če nas oči srbijo, naj jih ne bi mencali, tako jih lahko namreč razdražimo. Mencanje oči je sicer pogosto pri ljudeh, ki imajo suhe oči. Pri suhih očeh pa je bolje uporabiti kapljice, ki oko navlažijo, lahko tudi t. i. umetne solze.

Več poslušalcev je v oddajo poklicalo s težavami, ki jih je gostja opredelila kot verjetno vnetje trepalničnega roba. Takšno vnetje lahko povzroči tudi "ječmen". "Lojnicam podobne žleze, ki so kot perle nanizane na robu vek, se pogosto zaprejo ali zamašijo. Posledica pa je vnetje. Pri tem pomaga dosledna higiena trepalničnega roba -topli obkladki, masaža od zunanjega proti očesnemu kotu in antibiotična terapija."
V zimskem času, še posebej ob dejavnostih na snegu, dr. Štularjeva priporoča uporabo sončnih očal, ki preprečujejo dostop škodljivih UV-žarkov. Nepravilna izpostavljenost soncu na snegu lahko namreč povzroči snežno slepoto, pri kateri pomagajo le antibiotična terapija, mazila in umik v popolno temo.

Kdaj po pomoč?
Solzenje, še posebej v zimskem času, torej ni nujno bolezenski znak. "Če se pojavi rdečina, izloček - ki je gnojni in sluzav -, bleščanje, občutek tujka v očesu ali pa čezmerna občutljivost za svetlobo, je nujno treba obiskati specialista," je pojasnila gostja, ki je dodala, da so vsi ti simptomi lahko znaki vnetja. V oddaji Svetovalni servis smo izvedeli še, da sta "bliskanje v očeh in pojav plavajoče motnjave znak, pri katerem je pregled pri okulistu nujno potreben". Omenjena simptoma sta namreč lahko posledici raztrganine na mrežnici. To stanje ogroža vid, če zdravnika ne obiščemo pravočasno.