"Slovenija za Vuhan". Foto: BoBo

1.213.400 zaščitnih mask, ki jih bo Slovenija poslala na Kitajsko, bo donirala slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group (KPG), Slovenija pa bo poravnala četrtino stroškov prevoza pošiljke na Kitajsko, so sporočili z vlade. 60.000 evrov pa bo namenila kot prispevek Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Sorodna novica Zaradi širše definicije velik porast števila uradno okuženih z novim virusom

Uprava za zaščito in reševanje bo organizirala prevoz zaščitnih mask iz Ljubljane na Dunaj, od koder bo predvidoma v petek v Vuhan, žarišče izbruha novega virusa, poletelo letalo mehanizma EU-ja za civilno zaščito.

Šabeder na izrednem zasedanju ministrov EU-ja
"Slovenija podpira sodelovanje na evropski ravni, ker je le tako mogoče doseči usklajen in pravočasen odziv na čezmejne zdravstvene grožnje. Sklepe Sveta EU-ja podpiramo, saj poudarjajo, da je pri odzivu na resne čezmejne grožnje zdravju potrebno usklajeno medsektorsko ukrepanje na nacionalni, EU- in mednarodni ravni,"
je na izrednem zasedanju zdravstvenih ministrov dejal Aleš Šabeder in poudaril, da nimamo obolelega z novim koronavirusom.

Kot je dejal, na nacionalni ravni izvajamo vse potrebne ukrepe za zgodnje odkrivanje obolelih in ukrepe za zmanjšanje prenosa okužbe. "Slovenski zdravstveni sistem je pripravljen na zdravljenje morebitnih primerov. Zagotavljamo tudi laboratorijsko diagnostiko v najkrajšem času," je pojasnil minister.

Srečanja sta se udeležila tudi evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides in komisar za humanitarno pomoč in krizno opravljanje Janez Lenarčič. Lenarčič je prek svojega Twitterja sporočil, da je na zasedanju poudaril, da je vsako ukrepanje učinkovitejše, če je koordinirano. Pozval je k povečanju pripravljenosti držav članic EU-ja, nadaljnji solidarnosti s Kitajsko in k pomoči tretjim držam, ki imajo krhke zdravstvene sisteme.

Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Batagelj: "Pričakujem, da marca gostov iz Azije sploh ne bo"

Sklepi Sveta EU-ja
Ministri v sklepih Sveta EU pozivajo države članice, naj v sodelovanju s Komisijo delujejo sorazmerno in v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije in Evropskega centra za nadzor bolezni. Pri tem se še posebej poudarjajo sprejetje potrebnih in ustreznih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa (2019-nCoV), kot so npr. nadzor obolelih na vstopnih mejnih točkah v EU, navodila zdravstvenemu osebju za delo z obolelimi ter okrepljeno ozaveščanje javnosti ter še posebej mednarodnih potnikov. Na predlog Nemčije, ki je bil vključen tudi v sklepe Sveta, bodo morali potniki, ki prihajajo z okuženih območij, zagotoviti informacije, ali so bili v stiku z osebami z okuženih območij.

Ministri so pozvali tudi k tesnejšemu sodelovanju držav pri spremljanju in nadzoru bolezni, Komisijo pa so tudi pozvali, naj aktivira obstoječe mehanizme financiranja za podporo sodelovanju med državami članicami pri pripravi in odzivu na morebitno širjenje bolezni ter naj prouči možnosti skupnega naročila osebne zaščitne opreme za države članice, če bo to potrebno, je sporočila vlada.

Največji izziv je transport pripomočkov
Namestnik generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič je pojasnil, da sicer niso imeli težav z zbiranjem donacij, vendar priznavajo, da se pojavlja pomanjkanje zaščitnih mask. "Se pojavlja pomanjkanje teh mask, ampak tu gre za donacijo, tako da s tem nismo imeli nobenih neposrednih težav. Ugotavljamo pa, da bo v prihodnje kar pomanjkanje mask, tako zgleda," je povedal.

Po oceni lastnika Kylin Prime Group Kai Daija, je po zbranih donacijah največji izziv transport medicinskih pripomočkov tja, kjer se jih najbolj potrebuje. "Upam, da bo dostavljeno v nekaj dneh," je dodal in pojasnil, da je zbiranje pomoči trajalo okoli deset dni. Čeprav je bilo polno izzivov, so bili ljudje nemudoma pripravljeni pomagati, ko izvedli namen, je dodal. "Ko so razumeli, da je to namenjeno Wuhanu zaradi koronavirusa so zelo radi pomagali," je povedal.