Tadej Pogačar je znova navdušil. Foto: EPA
Tadej Pogačar je znova navdušil. Foto: EPA

21-letni Pogačar je bil najmočnejši v šprintu peterice, ki se je odvijal v zadnjih 200 metrih. Tik za njim so ciljno črto prečkali Aleksej Lucenko, Yates, David Gaudu in Ilnur Zakarin.

Pogačar je na klancu s povprečnim vzponom

5,4 odstotka prvič napadel 4,5 kilometra pred ciljem, vendar se Yatesa ni mogel otresti. Tudi številni napadi v nadaljevanju niso obrodili sadu. Yates se je opogumil in izvedel protinapad 2,5 kilometra pred ciljem. Britanec si je nabral nekaj prednosti, vendar se je Pogačarju uspelo priključiti.

Slab kilometer pred ciljem je tempo padel, tako da so se vodilnima pridružili še Lucenko, Gaudu in Zakarin. V zaključnem obračunu peterice je Pogačar slavil za nekaj centimetrov pred Lucenkom. To je njegova tretja etapna zmaga letos.

"To je bil izjemen zaključek. Začel sem morda malce prehitro, ampak zelo hitro smo šli v ovinek in Lucenko me je prehitel po notranji strani. Nato sem napadel po zunanji strani in 'vrgel' kolo v cilj, da bi dobil tistih pet centimetrov," je o dramatičnem zaključku takoj po koncu dejal Pogačar.

"Zelo sem vesel zmage. Super je bilo dobiti etapo, sploh ker gre za enega od največjih ciljev naše ekipe v tej sezoni na domači dirki. To je res neverjetno," je še zaključil v pogovoru pod vrhom Jabel Hafeeta.

Yates, ki si je rdečo majico vodilnega priboril na istem vzponu pred dvema dnevoma, je v skupnem seštevku ohranil več kot minuto prednosti pred Pogačarjem.

V zadnjih dveh etapah ne bi smelo priti do večjih premikov, saj se bodo v petek in soboto med seboj pomerili najboljši šprinterji.

Pogačar v ciljnem šprintu ugnal Lucenka
Peta etapa:                           
  1. T. POGAČAR       SLO/UAE  3:48:53
  2. A. LUCENKO       KAZ/AST     isti
  3. A. YATES          VB/MTS     čas 
  4. D. GAUDU         FRA/FDJ     0:04
  5. I. ZAKARIN       RUS/CCC     0:07
  6. D. FORMOLO       ITA/UAE     0:23
 ...                                  
116. L. MEZGEC        SLO/MTS    16:54
                                      
Skupni vrstni red (5/7):              
  1. A. YATES          VB/MTS 20:35:04
  2. T. POGAČAR       SLO/UAE    +1:01
  3. A. LUCENKO       KAZ/AST     1:33
  4. D. GAUDU         FRA/FDJ     1:48
  5. R. MAJKA         POL/BOH     2:11
 ...                                  
 88. L. MEZGEC        SLO/MTS    25:23