Na Dunaj je danes prispelo 3000 zaščitnih oblek in 150.000 mask, ki jih je donirala Kitajska. Foto: Reuters
Na Dunaj je danes prispelo 3000 zaščitnih oblek in 150.000 mask, ki jih je donirala Kitajska. Foto: Reuters

Kitajska skuša svoj ugled popraviti z donacijami zaščitnih mask, medicinske opreme in finančnih sredstev. Na teren pošiljajo celo svoje zdravniške ekipe z izkušnjami pri zdravljenju covida-19.

V Evropo in Azijo so poslali na milijone mask in druge medicinske opreme. Predsednik Ši Džinping je govoril z voditelji najhuje prizadetih evropskih držav, Španije in Italije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je že zahvalila Kitajski za napoved, da v Evropo pošilja še dva milijona zaščitnih mask, pri čemer je spomnila, da je januarja EU pomagala Kitajski.

Pomoč so poslali tudi Filipinom, Pakistanu, Iranu in Iraku. Šrilanki so ponudili pol milijarde dolarjev finančne pomoči.

Kitajska: Mlačnemu odzivu sledili drakonski ukrepi

Sorodna novica Število okuženih z nenavadno pljučnico naj bi bilo precej višje od uradnega

Virus SARS-CoV-2 so prvič zaznali decembra lani v večmilijonskem kitajskem mestu Vuhan v provinci Hubei. Nato se je kljub svarilom kitajskih zdravnikov hitro razširil praktično po vsem svetu, tudi zaradi premalo odločnih ukrepov kitajskih oblasti na začetku izbruha, ko so hoteli pojav nove bolezni celo pomesti pod preprogo.

Kitajska je nato vendarle uvedla stroge omejevalne ukrepe in karanteno za več deset milijonov ljudi. Ti ukrepi so zdaj, po dveh mesecih, začeli kazati rezultate in Kitajska že dva dni ni sporočila novega "domačega" primera okužbe.

Se je pa zato epidemija preselila v ZDA, ki so v zadnjem času izjemno kritične do Kitajske. Predsednik Donald Trump je začel kriviti Peking, da niso pravočasno opozorili na širjenje in SARS-CoV-2 označil za "kitajski virus".

Sorodna novica Ši: Ne smemo dopustiti, da se ta demon skrije

Kitajska kot alternativna globalna voditeljica

Analitiki že ocenjujejo, da skuša Kitajska s pomočjo kritike pomesti pod preprogo, sočasno pa se v boju proti pandemiji predstaviti kot alternativna globalna voditeljica. "Ko ameriška vlada pod vodstvom Trumpa ni sposobna oblikovati pametnega mednarodnega odgovora na pandemijo, EU pa se bori z nacionalnimi rešitvami, se je Kitajski ponudila odlična priložnost, da zapolni praznino," je za AFP ocenila Marina Rudyak, strokovnjakinja za Kitajsko na nemški Univerzi Heidelberg

Italija in Srbija že članici projekta En pas, ena pot

V Italijo in Srbijo, partnericama pri projektu En pas, ena pot, je Kitajska poslala tudi svoje medicinsko osebje z izkušnjami pri zdravljenju covida-19.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pomoč sprejel z odprtimi rokami. "Izkazalo se je, da bi se brez vas Evropa le s težavo branila sama," je dejal Vučić ob sprejemu pošiljke testov za novi koronavirus in kritiziral EU, saj zaradi omejitve izvoza Srbija opreme ne more kupiti.

Bo Kitajska izkoristila embargo EU-ja?

Sorodna novica Kitajska v manj kot 14 dneh zgradila dve bolnišnici. Kako ji je to uspelo?

Položaj na Zahodnem Balkanu bi lahko dobro izkoristila Kitajska, ki z EU-jem že dolgo tekmuje za vpliv na tem območju. Še posebej je Peking aktiven s poceni krediti za infrastrukturne projekte.

Tovrstna strategija naj bi bila precej uspešna, ocenjuje vodja evropske trgovinske zbornice na Kitajskem Jörg Wuttke. "Za zdaj večina ljudi Kitajski pripisuje odgovornost za to globalno krizo. A z radodarno humanitarno pomočjo bi se javno mnenje v Evropi lahko precej nagnilo na njeno stran," je ocenil za francosko tiskovno agencijo AFP.