Dejan Židan je sporočilo za javnost naslovil na vse državljane. Foto: BoBo
Dejan Židan je sporočilo za javnost naslovil na vse državljane. Foto: BoBo

Židan je v svojem razmišljanju o aktualnih razmerah zaradi epidemije pozval k solidarnosti. Ob tem je poudaril, da SD solidarnost razume kot solidarnost za vse, ki jo potrebujejo: "Zato smo razočarani, da vladajoča koalicija ni prisluhnila našim argumentom, da morajo biti pri pomoči obravnavani vsi enako. Ne sme biti diskriminiran tisti, ki je samostojni podjetnik ali dela javno koristna dela v nevladnih organizacijah," je dejal in napovedal dejavnosti za popravo napak vlade.

Sorodna novica Šarec: Po enem tednu vidimo, da niso veliki rešitelji

Nesprejemljiva dejanja

V SD-ju so opozorili tudi na po njihovi oceni prva nesprejemljiva dejanja nove oblasti, med katerimi je Židan poudaril "napad na proračun, kjer je vladajoča koalicija v bistvu pristojnost parlamenta prenesla na vlado, že prisotno omejevanje delovanja medijev ali želje po aktivaciji vojske".

Židan je podprl ukrepe, ki bodo gospodarstvu omogočili preživetje in razvoj: ugodno kreditiranje, financiranje in sofinanciranje, javne investicije in začasni prevzem nekaterih stroškov na pleča države ter preložitev ali celo odpis posameznih davkov oz. prispevkov.

Prioriteta morajo biti ljudje

"Tokrat je treba biti pri uporabi javnih financ fleksibilen. Prioriteta morajo biti ljudje in gospodarska aktivnost. Bistveno pa je, da se v največji možni meri izkoristijo tudi viri, ki nam jih na razpolago daje EU," je še zapisal Židan.

Spomnil je, da je SD v preteklih dneh napovedal, da v času obvladovanja koronavirusa pričakujejo skupno delovanje. "Kjer ne bo v ospredju delitev na koalicijo in opozicijo, prepiri in zagovarjanje posamičnih, temveč predvsem sledenje skupnim interesom v korist ljudi in države kot celote," je zapisal.

Pomembno se mu zdi, da v opoziciji sodelujejo, saj so skupaj močnejši. Zato je vesel prvega pozitivnega odziva vodstev LMŠ-ja, Levice in SAB-a ter prvih primerov sodelovanja med opozicijskimi poslanskimi skupinami. "Verjamem pa, da bomo po srečanju predsednice in predsednikov strank sodelovanje še nadgradili. Varovanje demokratičnih vrednot namreč ne bo enostavna naloga. Naše sodelovanje pa je hkrati temelj za sestavo nove napredne koalicije po naslednjih volitvah," je sklenil.