Marjan Šarec je zdaj poslanec in vodja Stranke Marjana Šarca. Foto: BoBo
Marjan Šarec je zdaj poslanec in vodja Stranke Marjana Šarca. Foto: BoBo

Predsednik največje opozicijske stranke LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da je želel "politične besede" v času krize pustiti ob strani. Ker pa je bil v prejšnjem tednu "večkrat izzvan", se je odločil zapisati daljše besedilo v odziv.

Sorodna novica Židan opozoril na nesprejemljiva dejanja nove oblasti

Naštel je nekaj dogodkov, ko nova vlada in koalicija po njegovem mnenju nista primerno ravnali.

Sorodna novica Janša zavrnil govorice o karanteni: "Smiselna je le samokarantena"

Prejšnji petek je pozval poslance, naj se odrečejo razpravi ali pa da jo skrajšajo, saj je to bil "čas za ukrepanje". "Ko je bilo razprave konec, pa je predsednik vlade v svoji razpravi ostro obračunal z menoj in našo vlado."

Šarec je kot neprimerno ravnanje izpostavil vladno kadrovanje na prvi seji. Zamenjani so bili vrhova Slovenske vojske in policije, vojaške obveščevalne službe, direktor Ukoma in podobni. "Sova je ohranila direktorja, ker očitno niso našli nikogar, ki bi želel na to mesto. Je pa bil direktor pozneje izključen iz Sveta za nacionalno varnost, ker pač ni 'tapravi'."

Sorodna novica Nova vlada zamenjala vodstvo policije in vojske, Kangler sekretar na notranjem ministrstvu

"Stroka je bila umaknjena, epidemiologinjo je zamenjala infektologinja, ki je slučajno članica stranke SDS in kandidatka za vodenje Zdravniške zbornice Slovenije."

Kritičen je do načina, kako nova vlada organizira tiskovne konference, kjer so v ospredju novi predsednik vlade in ministri, pa predstavnica stroke v kriznem štabu.

Prav bi bilo, da sta v ospredju kdaj civilna zaščita, NIJZ, ki ne tekmujeta z vlado, je dejal.

Šarec: Smo res vse zamudili?

Šarec je razmislil, ali je njegova vlada ob širjenju novega koronavirusa ravnala ustrezno. "Mar smo res vse zamudili? Uvedli smo kontrole na meji z Italijo (še vedno so enake, le da so zmanjšali število kontrolnih točk), bili za to kritizirani iz EU-ja, odredili zaprtje šol in vrtcev ter razglasili epidemijo, če omenim tri največje in najtežje odločitve."

"Naj povem, da smo se z virusom ukvarjali že od januarja, ko smo imenovali državno koordinacijo in jo pozneje dvignili na raven državnih sekretarjev."

"Res je, da smo ravnali tako, kot se nam je v danem trenutku kazalo kot pravilno na podlagi ocen stroke. Druge države šele zdaj uvajajo nekatere ukrepe, ki smo jih mi že takrat. Torej le nismo tako pozni v vsem."

Sorodna novica Vlada sprostila del blagovnih rezerv: 48.000 zaščitnih mask, 500.000 rokavic ...

Nova vlada je izrazila kritike, da so pustili prazna skladišča z zaščitno opremo. "Seveda so bila, če smo jih razdelili in naročili nove. To se je zdaj tudi izkazalo."

Zgodba o maskah

Sorodna novica Tonin: Dobava treh milijonov mask je bila prevara

Ob tem je spomnil na primer naročenih treh milijonov mask, ki so se po besedah zdajšnjega ministra za obrambo Mateja Tonina izkazale za prevaro. "Drugi minister se je osebno pogovarjal z voznikom, ki ga ni bilo ... Tudi mi bi lahko postali žrtev prevar, a je ekipa zadevo prej preverila."

Opozoril je tudi na primer pošiljke mask, ki je bila pred meseci prek Slovenije pretovorjena na Kitajsko. Tu SDS zavaja, "da ne uporabim ostrejšega izraza", je zapisal Šarec. "Češ da smo 1,5 milijona mask poslali na Kitajsko in so zato skladišča prazna. Iz naših skladišč maske niso šle na Kitajsko, temveč jih je poslovnež kupil na prostem trgu in je Slovenija omogočila zgolj transport."

Sorodna novica Slovenija pošilja na Kitajsko 1,2 milijona zaščitnih mask

Vse to so večkrat pojasnili, tudi predsedniku vlade na Svetu za nacionalno varnost. "Ampak on v svoji stari maniri mirno mimo tega in Jelka Godec (zdaj že v vladi) trdi isto."

"Niso veliki rešitelji"

Šarec meni, da ima nova vlada veliko težav. "Po enem tednu vidimo, da niso veliki rešitelji, temveč se čedalje bolj zapletajo." To je podkrepil s primeroma: vlada je po enem tednu drugič zamenjala direktorja Urada vlade za komuniciranje. Ko pridejo maske, dva ministra tekmujeta, kdo bo prej pri tovornjaku, da se bo slikal in objavil. Hkrati je Šarec ocenil, da imajo vladajoči ob vsem tem še veliko časa, ker je SDS proti njemu vložil tožbo.

"O plačah ne bom izgubljal besed ... Zadnja poteza z izključitvijo novinarjev, ki jih odslej ne bo več na novinarskih konferencah, je pa sploh tako nedoumljiva, da človek ne ve, kaj bi rekel. Skratka, v enem tednu so pokazali, kaj znajo in zmorejo oziroma želijo."

"Zaradi vsega napisanega, dalo bi se še kaj, a nima smisla, je zdaj vsakemu lahko jasno, zakaj v tako vlado nismo želeli leta 2018 in ne zdaj," je sklenil Marjan Šarec in ljudi pozval, naj ostanejo doma in zdravi.