Šarec v Odmevih 12. 3. 2020. Foto: MMC RTV SLO
Šarec v Odmevih 12. 3. 2020. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, je najbrž še zadnjič v tej funkciji nastopil v Odmevih, kjer ga je gostila voditeljica Rosvita Pesek. Pretežni del pogovora sta namenila širjenju novega koronavirusa in hitrosti ukrepanja vlade.

Pojasnil je, zakaj ne bodo že jutri zaprli izobraževalnih ustanov, kot so pozvali epidemiologi. "Saj nismo edini v tem, Avstrija bo tudi v ponedeljek zaprla določene ustanove oziroma šole. Druga faza sledi v sredo, mi bomo to storili že v ponedeljek." Ukrep je treba načrtovati in izvesti smiselno, je poudaril. Prizadetih bo namreč več kot 300.000 ljudi, ki bodo morali reorganizirati življenje. Treba bo varovati otroke, nastale bodo težave s prehrano.

Nekateri ljudje opravljajo pomembne naloge in ne bodo mogli zagotoviti varstva otrok. Ministrstvo za izobraževanje bo še danes objavilo seznam ustanov, ki bodo poskrbele zanje, je zagotovil Šarec.

"Po bitki so vsi generali"

Voditeljica ga je spomnila na številne kritike, ki menijo, da je vlada ukrepe sprejemala prepozno, denimo nadzor na Brniku ali na meji z Italijo – ne nazadnje so kar nekateri slovenski zdravniki odhajali v sosednjo državo in prinesli virus nazaj. Pa sklic sveta za nacionalno varnost. Šarec je odgovoril takole: "Mi smo že v januarju vzpostavili koordinacijo, potem smo jo nekoliko kasneje dvignili na višjo raven. Pred 14 dnevi se je sestal sekretariat sveta za nacionalno varnost, kjer so bili prisotni vsi deležniki, od policije do vseh drugih, kjer smo sprejeli tudi ukrepe oziroma kako bomo ravnali naprej. Svet za nacionalno varnost smo pa sklicali takrat, ko smo imeli tudi dovolj podatkov, ko je bil ta svet lahko tudi učinkovit. Seveda, kritiki bodo vedno, po bitki so vsi generali. Vendar je pomembno pri teh ukrepih, da se sprejemajo predvsem pravočasno. Čim bolj ob pravem času, se pravi ne prezgodaj in tudi ne prepozno. In to je seveda tisto, kar je ključno pri takšnem ukrepanju. In seveda bodo za nazaj vsi vedeli, kaj je šlo narobe. Ampak v danem času in trenutku se je treba odločati. In mi smo se tudi z nekaterimi ukrepi odločili, in smo začeli kontrolirati na meji, potem smo tudi danes sprejeli sklep o zaprtju šol, o epidemiji. Skratka, ravnamo tako, kot je načelo sorazmernosti in tudi v koordinaciji z drugimi državami."

Pri tem je nastala težava s Hrvaško. Hrvaška je namreč zaprla mejo, tovorna vozila se nabirajo. Slovenija je zato sprejela sklep, da sama zavrača tovorna vozila v tranzitu, da ne bi postala žep. Tovorna vozila, namenjena v Slovenijo, se še naprej sprejemajo, je poudaril Šarec.

Ministrstvo za zunanje zadeve je Hrvaško zaprosilo za pojasnila, vendar pri tem ni bilo "preveč uspešno". "Tako da bomo še naprej poskušali od Hrvatov izvedeti, kaj je na stvari. Je pa ta ukrep seveda povzročil velike težave, in to bo treba v prihodnje med vladama dogovoriti. Vnaprej. Ker tako ne bo šlo."

Šarec je še zagotovil, da so slovenske blagovne rezerve takšne, kot morajo biti po zakonodaji, in bodo lahko opravljale svojo predvideno nalogo, če se razmere zaostrijo. "Če se bo nadaljevalo dolgo, bo kakšnega tropskega sadja primanjkovalo, ampak to ni najpomembnejše. Važno je, da so osnova živila. In teh je še dovolj."

Ker je kot predsednik vlade v tem mandatu najbrž poslednjič nastopil v Odmevih, ga je Peskova povprašala po nadaljnjih korakih.

"Vračam se v državni zbor. Bil sem izvoljen za poslanca, vodil bom največjo opozicijsko stranko in tam me boste lahko videli," je napovedal odhajajoči premier.

Marjan Šarec o novem koronavirusu