Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Slovenijo je prišlo japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki bi bilo lahko učinkovito pri zdravljenju covida-19. O novem način zdravljenja in o tem, katere omejevalne ukrepe bi lahko odpravili v naslednjih dneh in kdaj bi šli spet lahko normalno na delo, se je v rubriki Ostanimo doma s predstojnico infekcijske klinike Tatjano Lejko Zupanc pogovarjala Breda Štivan Bonča.

Včeraj (v sredo, op. a.) je bila okužba z virusom covid 19 potrjena pri 21 bolnikih. Gre predvsem za varovance domov za starejše občane in osebje. Okužba se torej ne širi, med prebivalstvom ostaja bolj ali manj omejena. Kje in kdaj bi lahko omejitve odpravili? Kdaj bomo znova lahko odšli v avtomehanično delavnico in tudi v frizerski salon?
Nekaj omejitev bo verjetno mogoče razrahljati naslednji teden. Kaj točno, je zdaj težko reči. Verjetno bodo lahko storitve nudili tisti, ki so sposobni zagotoviti postopke v skladu z navodili, ki jih bo izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje in kjer bo mogoče ohranjati razdaljo med uporabniki storitev in kjer bodo upoštevali še vse druge higienske ukrepe. Rada bi opozorila, da čeprav vsi čakamo na razrahljanje ukrepov, bo vsekakor še treba upoštevati navodila, ki smo jih že do zdaj upoštevali: ustrezna razdalja, higiena rok in nošenje mask.

Ali nas bodo morali pri avtomehanični delavnici naročiti kot pri zdravniku, ob določeni uri?
Marsikaj je mogoče narediti. Ne bi posebej omenjala dejavnosti, to je stvar gospodarskega ministrstva in vlade, vsekakor pa se bodo morali tisti, ki bodo imeli dovoljenje, držati navodil.

Koliko časa pa boste potrebovali, da boste ocenili, ali se je zaradi rahljanja ukrepov epidemija znova začela širiti? 14 dni, en mesec?
Ko se bodo enkrat sprostili nekateri ukrepi, bo verjetno treba biti v naslednjih 14 dni zelo skrben in bedeti nad številom novoodkritih primerov, iskati tudi epidemiološke stike ... Tam nekje do 15. maja nam bo že jasno, ali smo doživeli drugi val okužbe ali ne.

Infekcijska klinika je včeraj prejela japonsko zdravilo favipiravir. Gre za nekaj popolnoma novega za zdravljenje virusa covid 19. Ali z njim že zdravite kakšnega bolnika?
Zdravilo je šele prišlo in bo danes uvedeno pri prvi bolnici. Vsekakor gre tukaj za eksperimentalno zdravilo, ki ni registrirano za zdravljenje okužbe s covidom-19 in je zato treba upoštevati vse varnostne ukrepe. Praktično nobeno zdravilo, ki ga imamo na voljo, nima prave registracije za zdravljenje bolezni, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2.

Katerim bolnikom je namenjeno? Če ste dobili 100 enot, najbrž ne vsem ...
Dobili smo ga dovolj za pokrivanje trenutnih razmer. Vsekakor ni namenjeno najtežjim bolnikom, ampak tistim, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni in imajo dejavnike tveganja, absolutno pa je kontraindicirano pri nosečnicah.

Kdaj je treba začeti jemati to zdravilo?
Vsako zdravljenje je najbolje začeti takoj na začetku ali pa vsaj v prvih dneh.

Načrtujete tudi druge nove oblike zdravljenja pri teh bolnikih, denimo zdravljenje s plazmo ...
Ta postopek je zdaj v fazi izdelave protokola. Imamo dve fazi. Prvo je pridobivanje plazme od tistih, ki so bolezen preboleli in niso več kužni, potem dokaz zadostne količine protiteles, se pravi, ali so ti prebolevniki ustvarili dovolj protiteles, in potem seveda aplikacija plazme tistim, ki zdravilo potrebujejo. Nekje konec naslednjega tedna pričakujemo prve laboratorijske rezultate glede količine protiteles in bi pozneje lahko začeli odvzem plazme.

Zdravljenje pa?
Kmalu zatem. Ta postopek je že dolgo znan. Za zdravljenje drugih bolezni oziroma predvsem za preprečevanje. To je neka precej stara terapevtska metoda, ki pa se zadnja leta pri zdravljenju infekcijskih bolezni ni tako zelo pogosto uporabljala.

Ali je zdaj popolnoma jasno, kako se covid-19 prenaša in v kateri fazi so bolniki najnevarnejši, zlasti zato, ker je pred vrati sproščanje ukrepov?
Nedvomno so najbolj nevarni, če lahko tako rečem, tik pred tem, preden se pojavijo simptomi oziroma zgodaj na začetku bolezni. Takrat je virusno breme največje, kažejo raziskave. Seveda širiš okužbo tudi, če imaš pestre respiratorne simptome in če se ne držiš higienskih ukrepov in si segaš v oči, na sluznice, in se potem prijemaš določenih neživih površin. Kako je s prenosom s popolnoma nesimptomatskih ljudi, je za zdaj težko reči. Veliko je podatkov o tem, da ljudje nimajo simptomov, seveda pa vsi ti podatki niso prav zanesljivi. Na resen dokaz, da človek, ki nikoli ni imel simptomov, lahko okuži večje število ljudi, na ta dokaz še čakamo.

Rahljanje ukrepov: Kaj pravi stroka?