Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: Televizija Slovenija
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: Televizija Slovenija

V času, ko je biloustavljeno izvajanje tehničnih pregledov, se je nabralo okoli 400.000 vozil, ki potrebujejo tehnični pregled ter podaljšanje registracije, je na novinarski konferenci vlade pojasnil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. "Zato je vlada sprejela, da se podaljšanje vseh prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, podaljša do 19. junija. Torej, v ponedeljek ni treba, da vsi drvite na tehnične preglede," je pojasnil minister, da je za podaljšanje registracije vozil še veliko časa in gneča na tehničnih pregledih ni potrebna.

Določili so, da se naloge in dela tehničnih služb, strokovnih in registracijskih organizacij in tahografskih delavnic lahko izvajajo le, če so upoštevana vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z virusom. To so redno razkuževanje in umivanje rok, uporaba mask in rokavic, upoštevanje pravil socialnega distanciranja, razkuževanje avtomobilov in vse opreme, ki je bila pri delu uporabljena, je naštel.

Podaljšanje registracije potrebuje okoli 400.000 vozil. Foto: MMC RTV SLO/MiV
Podaljšanje registracije potrebuje okoli 400.000 vozil. Foto: MMC RTV SLO/MiV

Če je prostor pred okencem za registracijo manjši, naj stranke po njegovih besedah v prostor vstopajo posamično. Če ni možnosti umivanja rok, naj si stranke roke razkužijo, za razkužilo pa naj poskrbi lastnik organizacije. "Stranke pozivamo k brezstičnem plačevanju storitev ter brezkontaktnemu prenos dokumentov. Tehnik, ki pregleda vozila, mora poskrbeti za razkuževanje delov vozila, zlasti kljuke, volana, prestavne ročice in ključev. Vseh delov, ki se jih dotika. Sedež prekrije z zaščitno folijo," je dejal.

Stranke med izvajanjem tehničnega pregleda počakajo na prostem, ne v prostorih, kjer se izvaja pregled. Stranka, ki kaže bolezenske znake, se v postopkih zavrne in takoj napoti domov, je opozoril Vrtovec.

Omogočeni linijski prevozi delavcev

Vlada je sprejela tudi spremembo glede začasne prepovedi javnega prevoza potnikov. Sprememba po Vrtovčevih besedah omogoča sprostitev posebnih linijskih prevozov, ki jih organizirajo gospodarski subjekti za prevoz zaposlenih na delovno mesto. "Posebni linijski prevozi so torej namenjeni delavcem za prevoz med domom in službo. Prevozi se izvajajo na podlagi pogodbe med organizatorjem prevoza, bodisi lokalno skupnostjo ali pravno oz. fizično osebo, ki ima pridobitno dejavnost, in prevoznikom. Sestavni del pogodbe je seznam potnikov. V osmih dneh od sklenitve pogodbe mora biti ministrstvo za infrastrukturo obveščeno, priloženi pa morajo biti tudi podatki o voznih redih," je pojasnil. Številna podjetja s ponedeljkom namreč napovedujejo odprtje proizvodnje.

Vrtovec je navedel tudi varnostne pogoje, ki jih bo treba izpolniti. Upoštevati bo treba omejitev števila potnikov na največ eno tretjino registriranih sedežev. Sedeži, na katerih je dovoljeno sedeti, da se zagotovi dovoljšnja razdalja, pa morajo biti označeni. Potniki morajo, čakajoč na vozilo, upoštevati varnostno razdaljo najmanj dveh metrov. Za potnike mora biti na vhodnih vratih zagotovljeno razkužilo za roke, ki ga morajo uporabiti tako ob vstopu v vozilo kot izstopu iz njega. Potniki morajo v vozilu imeti obrazno zaščitno masko. Enako velja za voznika, ki mora imeti svoj prostor in vhod v vozilo ločen od potnikov. Po vsaki vožnji je treba vozilo prezračiti in razkužiti površine, ki se jih potniki običajno dotikajo, je sklenil.

Jernej Vrtovec o postopnem blaženju ukrepov