Kdaj bomo lahko znova dopustovali na Hrvaškem?

V Istri že urejajo kampe, saj ravno tam turistom lahko omogočijo potrebno razdaljo, na voljo bodo takoj, ko bodo odprte meje. Najprej pričakujejo turiste iz bližnjih srednjeevropskih držav, ki jih epidemija ni huje prizadela, je poročala dopisnica RTV Slovenija Marta Razboršek.

Hrvaški minister za turizem Gari Capelli je medtem za Televizijo Slovenija povedal, kdaj in pod katerimi pogoji bi lahko Hrvaška odprla meje in turistične zmogljivosti.

Kdaj bi lahko odprli turistično sezono na Hrvaškem in za koga boste meje najprej odprli? Bodo imeli prednost lastniki nepremičnin in plovil?

Sončni zahod na Malem Lošinju. Foto: EPA
Sončni zahod na Malem Lošinju. Foto: EPA

Odvisni smo od poročila epidemiologov in zdravstvenih strokovnjakov. Ne delamo razlik med enimi in drugimi. Želimo pa se prepričati, ali bomo lahko prišli tudi mi. Tudi hrvaški državljani imajo hiše v Sloveniji in drugih evropskih državah. Čim hitreje želijo priti do teh plovil, hiš ...

Ves mesec maj bomo razpravljali in iskali najboljše možnosti – morda skupaj z Evropsko unijo in z dokumentom za vse države – ali pa se bomo o najboljši rešitvi ločeno pogovarjali dvostransko s Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko ... Rešitev v vsakem primeru iščemo in želimo jo najti čim prej, da bi se lahko normalno sporazumevali.

Kdaj bi lahko odprli meje?

Po najbolj optimističnih pričakovanjih bi lahko meje odprli do konca maja.

Pod katerimi pogoji bodo lahko turisti prišli na Hrvaško, bodo morali imeti zdravniško potrdilo, da nimajo covida-19?

Sorodna novica Počivalšek optimističen glede koronastandardov za zagon turizma

Ne bi se rad vtikal v stroko in ugibal, ali bo to klasično testiranje ali serološko testiranje, ki je verjetno bolj kakovostno. V to se ne bi vtikal. Zaprosili smo samo, da nam epidemiologi čim prej, do konca maja, povedo, kako je mogoče izvesti testiranje. Nato bo to veljalo za letalski, cestni in pomorski promet.

Katere turistične zmogljivosti se bodo odprle najprej? So to apartmaji, tudi hoteli in avtokampi?

11. maja bomo odprli restavracije, terase, kavarne, nato se bodo zanesljivo odprli manjši hoteli v Istri in Dalmaciji, saj imajo svoje dobre restavracije. Od tistega dne se bo povečal promet hrvaških turistov. Potem bomo videli, kdaj se bodo odprle meje in se pripravili tudi na to.