Telefov friz Foto: EPA
Telefov friz Foto: EPA

S temi devetnajstimi berlinskimi muzeji upravlja Pruska fundacija za kulturno dediščino, v njih si je mogoče med drugim ogledati doprsni kip kraljice Nefertiti, Ištarina vrata starodavnega Babilona in Rembrandtove mojstrovine.

V Nemčiji so zaskrbljeni zaradi nizkega zanimanja javnosti in zato načrtujejo reorganizacijo fundacije. Poročilo, ki je nastalo po naročilu nemške kanclerke Angele Merkel, prusko fundacijo kritizira kot disfunkcionalno, zastarelo in brez stika s sedanjostjo.

"Trdovratna kultura ekskluzivnosti"
Število obiskovalk in obiskovalcev znižuje epidemija covida-19, a po besedah novinarja časopisa Sueddeutsche Zeitung Joerga Haentzschela muzeje nemške prestolnice mnogo bolj pestijo "trdovratna kultura ekskluzivnosti, pomanjkanje transparentnosti in institucionalizirana aroganca".

"Zadolženi za muzeje še vedno v prvi vrsti strežejo sebi enakim, namesto da bi vključili vse – otroke, osebe z demenco, osebe z drugačnim poreklom in izobrazbo," je zapisal.

Ištarina vrata so bila osma vrata v notranjost Babilona. Foto: EPA
Ištarina vrata so bila osma vrata v notranjost Babilona. Foto: EPA

Berlinski muzej Gemaeldegalerie, ki deluje pod okriljem pruske fundacije, ima v svoji zbirki svetovno znane mojstrovine Caravaggia, Rembrandta ter Vermeerja, a je lani privabil le 310.000 obiskovalcev. "In to kljub slovesu Berlina kot živahnega kulturnega središča, ki je do pandemije desetletje privabljalo na milijone turistov," piše AFP.

V poročilu strokovnjaki predlagajo odpravo fundacije in njeno zamenjavo s štirimi ločenimi ustanovami. Fundacija s približno 2000 zaposlenimi in letošnjim 335-milijonskim proračunom je največji delodajalec na kulturnem področju v Nemčiji.

V Nemčiji so zaskrbljeni zaradi nizkega zanimanja javnosti za muzeje in zato načrtujejo reorganizacijo. Foto: Wikipedia Commons
V Nemčiji so zaskrbljeni zaradi nizkega zanimanja javnosti za muzeje in zato načrtujejo reorganizacijo. Foto: Wikipedia Commons

Kritiki usmerjajo pozornost predvsem na neuspehe na digitalnem področju – saj smo v času, ko se veliko svetovnih muzejev zaradi mednarodnih omejitev potovanj zanaša na splet. Zaradi staromodnosti in pomanjkanja odražanja svetovne raznolikosti so berlinski muzeji izgubili stik z mednarodnim razvojem, opozarjajo poznavalci za Sueddeutsche Zeitung.

Reforma fundacije
Za nemško kulturno ministrico Moniko Gruetters je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP to poročilo prvi in zelo pomemben korak pri pripravi fundacije na prihodnost in njene izzive. Obljublja reformo fundacije v treh do petih letih.