Novi zakon o nalezljivih boleznih bi policiji prinesel bolj proste roke, ki bi bile še vedno
Novi zakon o nalezljivih boleznih bi policiji prinesel bolj proste roke, ki bi bile še vedno "zelo omejene", je zatrdil minister. Foto: BoBo
Minister Aleš Hojs in premier Janez Janša. Foto: BoBo
Minister Aleš Hojs in premier Janez Janša. Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje je predlog zakona o nalezljivih boleznih v javno obravnavo posredovalo 21. avgusta, za pripombe in predloge nanj je čas še do konca meseca. Po predlogu necepljenih otrok ne bi bilo mogoče vključiti v javno financiran vrtec in nekatere srednje ter visoke šole in fakultete. S predlogom novega zakona na novo urejajo tudi področje epidemiološkega spremljanja nalezljivih bolezni in okužb ter opredeljujejo vrste karantene.

Do zdaj se je več pomislekov pojavilo v povezavi z 48. členom predloga zakona, ki dopušča še bolj zaostrene ukrepe v primeru, da z drugimi širjenja nalezljivih bolezni ni mogoče zajeziti, med drugim možnost omejevanja zbiranja tudi na zasebnem prostoru.

Ob robu slovesnosti ob 30. obletnici sestanka akterjev nastanka manevrske strukture narodne zaščite na Pristavi nad Stično je te pomisleke danes komentiral tudi notranji minister Hojs, a obenem opomnil, da je zakonski predlog v pristojnosti ministrstva za zdravje.

Med drugim po novem zakonu necepljenih otrok ne bi smeli več vpisati v javne vrtce. Foto: EPA
Med drugim po novem zakonu necepljenih otrok ne bi smeli več vpisati v javne vrtce. Foto: EPA

Policija in vstop v zasebne prostore

Kot je dejal Hojs, že obstoječa zakonodaja dopušča, da policija lahko v izjemnih primerih vstopa tudi v zasebne prostore, denimo v primeru ogrožanja življenja. V času epidemije koronavirusne bolezni 19 pa so ugotovili, da so nekateri odloki, ki bi morali veljati tudi za zasebne prostore, neizvedljivi. Notranji minister sicer verjame, da bo ministrstvo za zdravje oz. vlada upoštevala tehtne pripombe na zakon, nazadnje pa ga bo tako ali tako potrjeval DZ. "Kakšna bo končna vsebina tega zakona, odločajo poslanci," je dodal.

Glede določb, ki v izjemnih okoliščinah dopuščajo prepustitev vozil ali prostorov za zdravstvene potrebe, pa je Hojs spomnil, da je bilo, denimo, v času osamosvajanja v nekaterih primeri potrebno tudi to. "Treba je bilo nekomu vzeti avtomobil, nekomu zapleniti tovornjak, zaradi zavarovanja naše samostojnosti, zaradi vdora agresorja," je spomnil.

Hojs: Policija bo delala zakonito

Minister ocenjuje, da sprejem tega zakona nikakor ne bo pomenil nezakonitega dela policije, da bi policija brez razloga vdirala na zasebno lastnino ali plenila vozila. Takšne možnosti bodo po njegovem mnenju izjemno omejene in striktne.

Hojs je ob tej priložnosti pokomentiral tudi trenutne razmere na meji, kjer pristojni dnevno izdajo več sto, ob koncih tedna tudi 1000 ali več karantenskih odločb. Stanje je ocenil kot dramatično, so pa striktni ukrepi po njegovi oceni pripomogli k zajezitvi okužb. Pričakuje, da bo število novih okužb kmalu tudi začelo upadati.

Bo Slovenija zaostrila protikoronske ukrepe?

V soboto 43 novih okužb

V soboto so opravili 1202 testiranji na novi koronavirus in odkrili 43 novookuženih. Zaradi covida-19 ni v soboto umrl nihče.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 23 ljudi, med njimi so trije na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili enega bolnika. Aktivnih primerov je trenutno 514.

Skupaj so okužbo z novim koronavirusom do zdaj v Sloveniji potrdili pri 3165 ljudeh, umrlo pa je 135 bolnikov s covidom-19. V Sloveniji so do zdaj skupaj opravili 166.775 testiranj. Največ dnevno do zdaj so jih opravili v petek, in sicer 1733.

Krek opozarja na problematično Grčijo

Smo v fazi, ko se virus širi znotraj države, tako 43 na novo okuženih včeraj ni presenečenje, pravi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek. Od na novo odkritih primerov je bilo včeraj devet takih, ki so že bili v karanteni. Izmed vnesenih primerov pa je Krek omenil osebo, ki je virus prinesla iz Grčije, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar.
"Grčija je postala ena izmed držav, kjer število okuženih raste, mi pa imamo doli kar dosti turistov," je dejal Krek.

Milan Krek je opozoril na problematično Grčijo in pozval, naj svojci manj obiskujejo DSO-je. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Milan Krek je opozoril na problematično Grčijo in pozval, naj svojci manj obiskujejo DSO-je. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Spet se povečuje število okužb med starejšimi. Zato je pričakovati večjo obremenitev bolnišnic. Podatek pa je pomemben tudi v povezavi s prizadevanji, da virus ne bi zašel v domove za starostnike. "Zato bi bilo treba opozoriti vse, ki imajo starše v domovih za starejše občane, naj skušajo zmanjšati število obiskov, naj se pri obiskih držijo navodil, da bodo ohranili domove brez covida-19," je še navedel Krek.

Sicer pa Krek pravi, da je Slovenija nekakšna oaza. Vse države okoli nas imajo slabšo epidemiološko sliko. "Kot otok bomo zelo težko zadržali raven, ki jo imamo v tem trenutku, če se ne bomo res potrudili in si skupaj prizadevali za to, da preprečujemo okužbe," je sklenil.

Na terenu inšpektorji

Inšpektorji sicer tudi v nedeljo preverjajo spoštovanje vladnega odloka o obveznem nošenju mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih. Napovedali so, da bodo tokrat izrekali tudi globe. Rezultate nadzora bodo objavili jutri.

Medvode: V karanteno dva razreda OŠ Preska

Potem ko so bili na osnovni šoli Preska obveščeni, da je eden od učencev okužen z novim koronavirusom, so vse učence dveh četrtih razredov poslali v 14-dnevno karanteno. Zanje bo organiziran pouk na daljavo, prostori šole pa so bili v sodelovanju z občinsko civilno zaščito že razkuženi, so sporočili z občine Medvode. V sporočilu za javnost so na občini zapisali, da se zavedajo, da bo organizacija družinskega življenja v naslednjih dneh izrazito motena, starše otrok v karanteni pa prosijo za razumevanje.

Na OŠ Črna na Koroškem normalen pouk

Potem ko so konec tedna potrdili okužbo z novim koronavirusom pri zaposlenem iz tehničnega kadra Osnovne šole Črna na Koroškem, bosta z novim tednom pouk v šoli in delo v vrtcu normalno potekala naprej. Je pa že od petka v karanteni šest otrok, ki jih je okuženi prevažal v okviru šolskih prevozov.

V soboto so opravili 1202 testa in odkrili 43 okužb. Foto: Pixabay
V soboto so opravili 1202 testa in odkrili 43 okužb. Foto: Pixabay

Voznik otrok in vseh šest otrok, ki so v karanteni, prihajajo iz istega zaselka v okolici Črne na Koroškem. Otroci so iz več različnih razredov, vsi so oz. bodo dobili navodila za delo od doma, je danes za STA pojasnil ravnatelj OŠ Črna na Koroškem Mitja Pranjič. Sicer pa bo pouk na šoli v ponedeljek potekal normalno, ob upoštevanju vseh že prej predvidenih ukrepov.

Ob koncu tedna so na novi koronavirus testirali še šest zaposlenih na šoli, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku, od tega so do zdaj znani rezultati štirih testov, ki so bili vsi negativni. Na rezultate dveh testov še čakajo, je dodal Pranjič. Po podatkih sledilnika za covid-19 so v občini Črna na Koroškem trenutno tri aktivne okužbe.

Največ okužb v Ljubljani in Mariboru

V soboto so okužbe z novim koronavirusom odkrili v 27 občinah po državi. Znova je bilo največ novih primerov v Ljubljani, skupaj šest. V Mariboru in Šentjurju so potrdili po štiri primere, v Celju, Medvodah, Destrniku in pri tujih državljanih pa po dva. Največ aktivnih primerov je v Ljubljani, 98, in Mariboru, 25.

Starostna struktura

Največ novih okužb, to je 11, so v soboto potrdili pri osebah, starih od 25 do 34 let. Eno manj so potrdili v naslednji starostni skupini, to je od 35 do 44 let. Po pet okuženih so potrdili v starostnih skupinah od 45 do 54 let in od 55 do 64 let. Štiri okužbe so potrdili v starostni skupini od 65 do 74 let. Po tri nove okužbe so potrdili v dveh mlajših starostnih skupinah, in sicer v starostni skupini od pet do 14 let ter v skupini od 15 do 24 let. Dve potrjeni okužbi sta bili v soboto v skupini oseb, starih od 75 do 84 let.

Več na sledilniku za covid-19.

Razpis za skrajšanje čakalnih dob