Trump s kandidato za vrhovno sodnico. Foto: Reuters
Trump s kandidato za vrhovno sodnico. Foto: Reuters

Trump v petek popoldne še ni hotel izdati, koga bo v soboto predlagal. "Izvedeli boste jutri. Poglejte, vsi so odlični. Lahko bi bil kdor koli izmed njih," je ameriški predsednik komentiral svojo izbiro. Kandidata za vrhovnega sodnika predlaga predsednik, senat pa mora predlog potrditi.

V soboto je potem potrdil, da je njegova kandidatka Amy Coney Barett, ki jo je označil kot "žensko z dosežki, ki jim ni para". Kot je dejal v Rožnem vrtu ob najavi svoje izbire, gre za zvezdo med predavatelji in zvezdo, ki je neomajno zvesta ustavi.

Če bodo potrdili Barrettovo, bo v prihodnje šest od devetih vrhovnih sodnikov konservativno usmerjenih. Za to se zavzemajo konservativni senatorji, ki bodo sodnika po poročanju BBC-ja najverjetneje izvolili bodisi pred predsedniškimi volitvami 3. novembra bodisi na zasedanju senata po volitvah.

Biden pozval senat, naj počaka z glasovanjem

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v soboto ameriški senat pozval, naj počaka s potrjevanjem kandidatke za vrhovno sodnico do obdobja po volitvah 3. novembra, poroča STA.

"Senat ne bi smel odločati glede tega prostega mesta, dokler Američani ne izberejo naslednjega predsednika in naslednjega kongresa," je dejal Biden po tem, ko je Trump napovedal nominacijo. "Ustava ZDA je bila zasnovana tako, da volivcem daje eno priložnost, da se sliši njihov glas, kdo naj služi na sodišču. Ta trenutek je zdaj in njihov glas bi bilo treba slišati," je po poročanju BBC dejal Biden.

Amy Coney Barrett, mati sedmih otrok, je katoličanka, ki je pred leti za revijo Univerze Notre Dame v Indiani izrazila prepričanje, da se življenje začne ob spočetju. Foto: Reuters
Amy Coney Barrett, mati sedmih otrok, je katoličanka, ki je pred leti za revijo Univerze Notre Dame v Indiani izrazila prepričanje, da se življenje začne ob spočetju. Foto: Reuters

Kdo je Amy Coney Barrett?

Amy Coney Barrett je za Trumpa najprimernejša zamenjava umrle vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg. Trump je Barrettovo že leta 2017 predlagal za njen sedanji položaj na prizivnem sodišču v Chicagu, senat pa jo je z večino glasov po zahtevnem procesu potrdil. Med tedanjim zaslišanjem ji je kalifornijska senatorka Dianne Feinstein dejala: "Dogma glasno živi v vas." Barrettova pa je vztrajala, da bo svoja profesionalna mnenja ločila od verskih prepričanj.

48-letnica bo tako postala že tretja vrhovna sodnica, imenovana v času Trumpovega mandata. Leta 2017 je bil bil za sodnika na njegov predlog imenovan Neil Gorsuch, leta 2018 pa Brett Kavanaugh.

Rojena je v New Orleansu in poročena z zveznim tožilcem v South Bendu v Indiani, s katerim ima sedem otrok. Dva sta posvojenca s Haitija, najmlajši biološki otrok pa ima downov sindrom.

Gre za verno katoličanko, ki je pred leti za revijo Univerze Notre Dame v Indiani, kjer je doštudirala pravo, izrazila prepričanje, da se "življenje začne ob spočetju". Zaradi tega jo podpirajo verni konservativci, ki si želijo preklicati zakon iz leta 1973, ki splav dovoljuje v vseh zveznih državah.

Barrettova je na pravni fakulteti omenjene univerze 15 let delala kot akademska profesorica. V preteklosti je podpirala Trumpove stroge protipriseljenske ukrepe, pa tudi vsesplošno pravico do orožja.

Trump imenoval kandidatko za sodnico
Sorodna novica Umrla vrhovna sodnica Ruth Bader Ginsburg - Trump že išče naslednika

Vpliv ameriškega vrhovnega sodišča

Devet članov ameriškega vrhovnega sodišča ima dosmrtni položaj, njihove sodbe pa lahko še dolgo zatem, ko odide predsednik, ki jih je imenoval, vplivajo na javno delovanje – vse od pravice do orožja in volilne pravice ter pravice do splava in financiranja volilnih kampanj.

V zadnjih letih je vrhovno sodišče denimo dovolilo homoseksualne poroke v vseh 50 zveznih državah, potrdilo Trumpovo prepoved vstopa v ZDA za prebivalce nekaterih muslimanskih držav in zamaknilo načrte države za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Republikanci hitijo

Trump bo tako novo vrhovno sodnico predlagal zgolj 39 dni pred predsedniškimi volitvami. Leta 2016 so republikanci ustavili nominacijo demokratskega kandidata, ki ga je takratni predsednik Barack Obama predlagal 237 dni pred volitvami, češ da se v volilnem letu kandidatov ne predlaga. Zaradi tega republikanske senatorje obtožujejo dvoličnosti.

Potrditev nove vrhovne sodnice

Amy Coney Barrett je doštudirala pravo na Univerzi Notre Dame v Indiani. Foto: Reuters
Amy Coney Barrett je doštudirala pravo na Univerzi Notre Dame v Indiani. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, se Bela hiša z republikanskimi senatorji že dogovarja za srečanja s kandidatko v prihodnjem tednu. Sledilo bo zaslišanje pred pravnim odborom senata, ki ga sestavlja skupno 22 republikancev in demokratov. To zaslišanje navadno traja od tri do pet dni. Odbor zatem glasuje, ali bo o predlagani kandidatki glasoval senat. V senatu je 53 republikanskih senatorjev, za zdaj naj bi za potrditev Barrettove zagotovili 51 glasov.

Zaradi izbire Amy Coney Barrett so demokrati v kočljivem položaju, saj morajo najti način, kako bi zmanjšali podporo, ki jo uživa, ne da bi bilo pri tem videti, da napadajo njeno katoliško vero in življenjsko pot, saj bi s tem novembra lahko izgubili del volivcev.

Kolikor bo mogoče, naj bi skušali zavlačevati postopke in se hkrati osredotočati na težave, kot sta zdravstvo in pravica do splava, kar bi lahko bilo v središču prihodnjih pravnih sporov z Barrettovo na konservativno usmerjenem vrhovnem sodišču. Kot poroča BBC, demokrati upajo, da bodo Barrettova ali republikanci storili večjo napako.