Primož Roglič je postal prvi Slovenec z zmago na enem izmed petih kolesarskih spomenikov. Foto: EPA
Primož Roglič je postal prvi Slovenec z zmago na enem izmed petih kolesarskih spomenikov. Foto: EPA

14 km pred ciljem se je iz glavnine izluščila četverica kolesarjev, Roglič, Tadej Pogačar, Julian Alaphilippe in Marc Hirschi. S skupnimi močmi in medsebojnim sodelovanjem so do ciljne ravnine ohranili prednost pred zasledovalno skupino, iz katere se jim je tik pred ciljem pridružil le izjemni Matej Mohorič.

Po razočaranju na Dirki po Franciji se je Primož hitro pobral in bil je odličen. Izjemen je v zmagovanju, kos pa je tudi porazom.

Richard Plugge, izvršni direktor Jumba Visme

Ciljni šprint je prvi začel Alaphilippe, ki je nato zamenjal smer, iz boja za zmago (nehote?) izločil Hirschija in Pogačarja in se odpeljal prestižni zmagi nasproti. Zmagi z napako. Tik pred ciljno črto je že zmagoslavno dvignil roki, ko ga je po desni strani za kakšen centimeter ali dva ugnal nepopustljivi Roglič.

Po nekaj napetih trenutkih nejasnosti je postalo uradno: Roglič je postal prvi Slovenec z zmago na prestižni ardenski klasiki, medtem ko je Alaphilippe zaradi nevarnega manevra med šprintom nazadoval na 5. mesto. To pa je tudi pomenilo, da so se med prvi štiri kolesarje na najstarejšem kolesarskem spomeniku uvrstili kar trije Slovenci!

Sorodna novica Roglič na ciljni črti prehitel Alaphilippa za zgodovinsko zmago!

Roglič: Presrečen sem!
"To je neverjetno! Bilo je zelo blizu. Nikoli ne smeš obupati, truditi se moraš do zadnjih centimetrov. Občutek je fantastičen. Zelo sem vesel, da lahko znova zmagujem, prav tako sem zelo ponosen na svojo ekipo. Tom (Dumoulin) je bil danes na zadnjem vzponu zelo močan, tudi drugi so svoje delo zame opravili z odliko. Prvič sem se udeležil tovrstne dirke, bila je na mojem seznamu želja in dobil sem jo. Presrečen sem," je v izjavi za javnost dejal Roglič.

Plugge: Roglič izjemen v zmagovanju, kos tudi porazom
Izvršni direktor Rogličeve ekipe Jumbo Visma Richard Plugge se te dni sicer mudi v Italiji, kjer svoje kolesarje spremlja na Dirki po Italiji. Kljub vsemu si je v neposrednem prenosu ogledal zaključek spomenika Liege–Bastogne–Liege. "Zelo sem vesel zanj in za celotno moštvo. To je naš drugi osvojeni spomenik letos. Res neverjetno, kaj vse nam uspeva letos. Našemu moštvu se je ponudila izjemna priložnost. Po razočaranju na Dirki po Franciji se je Primož hitro pobral in bil je odličen. Izjemen je v zmagovanju, kos pa je tudi porazom," je povedal Plugge. Ob Rogliču se je zmage na spomeniku letos v dresu nizozemske ekipe veselil tudi Belgijec Wout van Aert, ki je dobil klasiko Milan–San Remo.

Pogačar: Bilo mi je v užitek
Rogliču je na odru za zmagovalce družbo delal tudi Tadej Pogačar. Prvi slovenski zmagovalec na Dirki po Franciji se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom. "V ciljni ravnini sem bil v dobrem položaju, rekel sem si: 'Gremo po zmago.' Šprint je bil rahlo kaotičen, v nekem trenutku sem mislil, da bom padel, a mi je uspelo ostati na kolesu in klasiko končati na odru za zmagovalce. Kolesarjenje na tem spomeniku mi je bilo v užitek, res je lepa klasika. Lani sem tu nastopil prvič, osvojil sem 18. mesto in se veliko naučil. Biti tukaj leto dni pozneje in se boriti za zmago je fantastično," je povedal 'Pogi'. "Sem se še želim vrniti in spustiti v nov boj," je sklenil.

Alaphilippe po nekaj urah le prekinil molk
Dolgo je bil v molk zavit tragični junak dneva Alaphilippe, ki pa se je po nekaj urah končno oglasil in priznal, da se mu je prvič v karieri zgodilo kaj takšnega, obenem je obljubil, da se to ne bo več ponovilo. "Ko sem se ohladil, sem si posnetek ogledal še enkrat. Nisem vedel, da sem spremenil smer do te mere, da sem oviral Hirschija. Za vse skupaj se opravičujem," je povedal Alaphilippe. "Vseeno sem vesel, da smo v Primožu Rogliču dobili zasluženega zmagovalca."

Roglič v Liegu na ciljni črti šokiral Alaphilippa