Prostovoljci bodo v preddvorskem domu predvidoma pomagali približno en mesec.
Prostovoljci bodo v preddvorskem domu predvidoma pomagali približno en mesec. "Upamo, da se bodo razmere prej umirile, da ta pomoč ne bo več potrebna in da bo lahko DSO kadre zagotavljal sam," je dejal direktor zavoda. Foto: BoBo

Domovi za starejše so bili v spomladanskem valu glavna žarišča virusa. Tudi v zdajšnjem valu so se začeli po domovih širiti hitreje v domovih za starejše, je na popoldanski novinarski konferenci povedal vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin.

Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO
Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO

"Število okužb v domovih se je v zadnjem dnevu povečalo za 145. Aktivno okuženih je trenutno kar 1962 stanovalcev. Med zaposlenimi je aktivno okuženih že 797, včeraj pa se je na novo okužilo še 53 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je 123 okuženih uporabnikov in še 80 zaposlenih. Največji porast okužb imajo po današnjem poročilu ministrstva v Domu starejših občanov Vič - Rudnik, enota Bokalci (24 novih okužb pri stanovalcih), potem v domu Viharnik Kranjska gora (22 novih okužb pri stanovalcih) in v Domu starejših občanov Tabor Poljane (13 novih okužb)."

Dodal je še, da sta po številu novih okuženih izstopala dom na Fari - Prevalje s 13 okuženimi in Dom starejših občanov Kočevje z 32 novimi okužbami. Skupaj pa je v Kočevju okuženih že več kot 100 stanovalcev.

Kot poudarja, jih okužbe v domove za starejše izredno skrbijo, saj gre za vdore virusa v družbeno skupino, ki je najranljivejša in pri kateri se oboleli pogosto spoprijemajo s hujšim potekom bolezni. "Žal je v starostni skupini nad 85 let tudi največ smrtnih primerov, več kot polovica vseh. Če temu prištejemo še smrtnost v starostni skupini od 75 do 84 let, pa po podatkih NIZ-ja pridemo kar do 84 odstotkov vseh smrti zaradi covida-19 v Sloveniji. Gre za najranljivejši del prebivalstva, ki ga moramo zaščititi."

Iskanje krivcev je nesmiselno, sporoča Hoblaj. : MMC RTV SLO
Iskanje krivcev je nesmiselno, sporoča Hoblaj. : MMC RTV SLO

V enotah doma Rakičan doslej 84 okuženih

Razmere v Domu starejših Rakičan je na tiskovni konferenci predstavil direktor Zoran Hoblaj. Medtem ko so v prvem valu našli le eno okužbo in širjenje hitro omejili, imajo v drugem valu precej več težav. Okužbe so se pojavile v treh enotah, kjer imajo zdaj 84 potrjeno okuženih. Najbolj se bojijo širjenja v matični enoti Rakičan, kjer imajo 271 postelj.

Vdor okužbe v domove je nemogoče preprečiti. Vedeti morate, da je veliko okuženih nesimptomatičnih, in dokler mi ne ugotovimo, kdo je okužen in kdo ne, se ta okužba z veliko hitrostjo prenese po domu. Kajti moramo razumeti, da je naše delo take narave, da sta potrebni vsakodnevna zdravstvena nega in oskrba in prihaja to tesnejših stikov. Naši stanovalci potrebujejo dotik, hodijo pa tudi v bolnišnice, na specialistične obravnave, tudi tam je nevarnost okužb. Iskati krivca je nesmiselno v tej situaciji. Potrebni so mirno vodenje in jasni ukazi zaposlenim, ki potrebujejo tudi pomiritev, tako kot stanovalci. Ti ne razumejo vedno, kaj se dogaja in zakaj so potrebni ukrepi.

Hoblaj

Hoblaj je poudaril, da so priprave na vnos okužb začeli že spomladi, izobraževali zaposlene in obveščali stanovalce. "Izdelali smo vse krizne načrte." Imajo vzpostavljene sive in rdeče cone. A žal so bili scenariji pripravljeni do določenih številk, ki so bile presežene. Zdaj morajo rdeče cone širiti, preseljevati stanovalce in delo organizirati na novo.

Hoblaj je poudaril, da je bilo za dom zelo pomembno, da so od ministrstva dobili denar za zaposlitev dodatnega kadra – doslej 16 novih sodelavcev, kar jim pri izpadu "njihovega kadra izredno pomaga". Zaradi tega jim uspe samim narediti vse delo in ne potrebujejo pomoči od drugod.

Tudi dodatki k plačam so upravičeni, je nadaljeval. "Delajo v nenormalnih razmerah, trenutno v 12-urnih izmenah, v zmanjšanih ekipah, da se ne bi okužba veliko prenašala med zaposlenimi, in seveda v popolni osebni varovalni opremi. Na vsake štiri ure se zaposleni preoblečejo in imajo krajši odmor. Za komunikacijo svojcev imamo vzpostavljene posebne številke in videopovezave, v rdečih conah vzpostavljamo tudi družabne igre in televizije, da hitreje mine čas."

Širjenje okužb in kadrovska stiska v preddvorskem domu

Med domovi, ki se spopadajo z okužbami novega koronavirusa, je tudi Dom starejših občanov Preddvor. Pred tednom dni je v preddvorskem domu med stanovalci in zaposlenimi širjenje novega koronavirusa izbruhnilo že drugič to jesen. Po poročanju Televizije Slovenija je tam trenutno okuženih 51 od 170 stanovalcev in 13 od 64 zaposlenih. Od včeraj ima dom tudi novo vodstvo, po odstopu celotne vodstvene skupine z direktorjem Matejem Križaničem na čelu bo vodenje doma zdaj prevzela Sonja Resman. Zaradi velike kadrovske stiske, v kateri so se znašli, je preddvorski občinski štab civilne zaščite za pomoč zaprosil prostovoljce.

"V četrtek in petek smo prek društev, nevladnih organizacij in podjetij zagotovili 23 prostovoljcev, ki so pripravljeni bolj ali manj vsak dan pomagati pri opravilih v domu starejših, tako da smo trenutno zadostili trenutnim kadrovskim željam in zmožnostim doma," je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Aleš Drekonja.

Tako preddvorski dom kot občina Preddvor sta za kadrovsko pomoč zaprosila tudi pristojne. "A kot vemo, je na območju celotne države zelo velik kadrovski problem z zdravstvenim osebjem, tako da za zdaj še nismo prejeli kadrovske pomoči. Upajmo, da bo v prihodnjih dneh ali v enem tednu pomoč prišla," je dejal Drekonja.

Viharnik v Kranjski Gori. : MMC RTV SLO
Viharnik v Kranjski Gori. : MMC RTV SLO

V kranjskogorskem Viharniku 40 okuženih

Epidemiološke razmere se slabšajo tudi v Kranjski Gori, kjer je žarišče okužb tamkajšnji dom starejših Viharnik. Prvo okužbo so v domu zaznali 28. oktobra, povezane okužbe so bile sprva omejene na eno gospodinjsko enoto, vendar jim širjenja ni uspelo zajeziti. Včeraj so testirali vse stanovalce v domu, in izvidi brisov so pokazali, da imajo trenutno okuženih kar 40 stanovalcev ‒ vse bodo nastanili v tamkajšnjo rdečo cono znotraj objekta.