Sečoveljsko letališče bo zaprto vsaj teden dni

Plazovi, polomljena drevesa, poplavljene ceste, poškodovana vozila, potrgani električni drogovi, potopljena vozila: to je le nekaj posledic nočnih nalivov v slovenski Istri. Kot so sporočili s koprske mestne občine, je bilo na delu več kot 100 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, delavcev komunalnih podjetij ter pripadnikov občinskih in regijske službe za civilno zaščito, opravili pa so približno 50 intervencij. Čez dan so se jim pridružili še delavci Cestnega podjetja Koper, ki so odstranjevali polomljena drevesa in čistili ceste.

V Kopru zemeljski plaz ogroža stanovalce na Markovcu

Največ dela so imeli gasilci v Šalari, kjer je reka Badaševica prestopila bregove in grozila, da bo poplavila več kot 50 stanovanjskih objektov, hudo je bilo tudi na Cesti na Markovec, kjer je zemeljski plaz porušil več dreves. "V tem trenutku smo aktivni pri več kot 15 plazovih. Največjo težavo nam v tem trenutku predstavlja Cesta na Markovec, kjer se je velik plaz usul in ogroža ljudi in stanovanja, stanujoče na tem naslovu smo evakuirali," je za Radio Slovenija povedal Peter Ocepek, vodja izmene v Gasilski brigadi Koper.

Težava je, ker razmočena zemljina še naprej plazi, drevesa in vejevje so poškodovali in razbili nekaj oken, zato so morali policisti in gasilci nemudoma evakuirati 16 stanovalcev iz osmih stanovanj. Nekateri so se zatekli k svojcem, tiste stanovalce, ki začasnega prebivališča nimajo, pa je koprska občina nastanila v hotelu. "Nekaj dreves je padlo na plinohram, ki je začel rahlo puščati, kar pa smo takoj sanirali. Potrgalo je nekaj električnih kablov in poškodovalo nekaj vozil," je za Televizijo Slovenija povedal gasilec Jan Brodar.

Poplavljeno letališče v Sečovljah. Foto: Zajem zaslona Televizija Slovenija
Poplavljeno letališče v Sečovljah. Foto: Zajem zaslona Televizija Slovenija
Ko se je voda nekoliko umaknila, so letališki delavci začeli s čiščenjem proge in ploščadi sečoveljskega letališča. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl
Ko se je voda nekoliko umaknila, so letališki delavci začeli s čiščenjem proge in ploščadi sečoveljskega letališča. Foto: Televizija Slovenija/Eugenija Carl

Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno

Po besedah vodje oddelka za zaščito in reševanje na koprski občini Igorja Rakarja so vsi stanovalci na varnem, plazenje pa spremlja tudi geolog, ki bo podal strokovno mnenje in predloge za sanacijo. Na Markovcu bodo pristojne službe že danes izpeljale najnujnejše ukrepe za odpravo posledic zemeljskega plazu in območje skušale zaščititi pred vnovičnim plazenjem. Stanovalci se bodo lahko v domove vrnili takoj, ko bo dovolj varno.

Začasno je na delu neprevozna tudi stara Šmarska cesta, kjer delavci Cestnega podjetja Koper že odstranjujejo posledice nočnega plazenja zemlje in naneslo vejevje, za promet pa so delno zaprte še cesta skozi Grinjan, cesta Škocjan–Triban in cesta iz Babičev na Pomjan. Deževje je sprožilo več plazov v Olmu, in sicer na cesti proti Paštoranu in nad Dolinsko cesto, manjši udori in nanosi zemljine pa povzročajo težave tudi na drugih cestah in poteh, kjer upravljavci nanose sproti odstranjujejo.

Neurje je sicer ponoči zalivalo kleti, garaže in stanovanjske objekte. Gasilci so v večini primerov črpali vodo, da bi preprečili hujši vdor v objekte, pa so na nižje ležečih območjih postavljali tudi protipoplavne vreče. V koprskem mandraču se je zaradi visoke plime odvezalo in potopilo nekaj plovil. Kot so še zapisali na občini, gasilci nekaj dodatnih intervencij pričakujejo tudi čez dan, občanom pa svetujejo, naj bodo še posebej pozorni.

Poplavljena cesta pri Sečovljah. Foto: Televizija Slovenija/Elen Batista Štader
Poplavljena cesta pri Sečovljah. Foto: Televizija Slovenija/Elen Batista Štader

Poplavljena Sečoveljska dolina

V piranski občini bo po prvih ocenah največ škode v dolini Dragonje in Sečovljah, kjer so bili pod vodo ceste in tudi letališče. Po poročanju Televizije Slovenija so bili na območju Sečoveljske doline pod vodo tudi tamkajšnji sadovnjaki, trte, oljke.

Cesti od Seče in Dragonje proti Sečovljam pa sta ponovno odprti, poroča prometno-informacijski center. Voda počasi izteka s cestišča oz. teče v manjših količinah, ki ne bi smele ogrožati prometa, je dejal poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein. Prav zato računa, da bi lahko cesti kmalu znova odprli.

V ta namen bodo poklicali še ekipo cestnega podjetja, ki bo morala presoditi, ali je zagotovljena ustrezna varnost, in umakniti oznake za zaporo ceste, je dodal Zirnstein, ki je še vedno na terenu.

Morje tokrat ni povzročilo večje škode, ta pa lahko nastane v prihodnjih dneh, je za Radio Slovenija opozoril poveljnik piranske civilne zaščite. "Problematično naj bi bilo, vsaj tako predvidevamo skupaj z Agencijo RS za okolje, jutrišnje in pojutrišnje jutro med 5. in 7. uro zjutraj," je dejal. Voda naj bi predvidoma za 30 centimetrov presegla obalno črto.

Poplavljene površine še vedno na območju Sečovelj

Po podatkih Agencije RS za okolje reke v slovenski Istri, ki so ponoči poplavljale v večjem obsegu, že počasi upadajo, vendar še poplavljajo. V spodnjem toku Dragonje na območju Sečovelj se poplavljene površine še ohranjajo.

Voda je povsem zalila tudi letališče Portorož. Kot so na letališču povedali za Televizijo Slovenija, take ujme niso doživeli deset let. Pred desetimi leti je bila materialna škoda na letališču velika, kako bo tokrat, še ne morejo oceniti.

Tartinijev trg poplavila meteorna voda

Tudi v piranski občini je zalilo Prešernovo in Kidričevo nabrežje. Tartinijev trg pa je zaradi padavin poplavila meteorna voda. Voda je prestopila breg tudi v Jernejevem kanalu.

Po besedah klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj, je to, kar se dogaja (komentirala je že ponedeljkovo trombo in nalive), neverjetno na prvi pogled, a žal zelo logično s podnebnega vidika. "Podnebne spremembe povečujejo verjetnost ekstremnih vremenskih dogodkov, še zlasti padavinskih. Topel zrak sprejme več vodne pare in toplo morje omogoča več izhlapevanja. K temu lahko dodamo še učinek razgibanega reliefa v zaledju naše obale, ki pospešuje dviganje zraka in padavinski nastanek. Zato so nalivi vse obilnejši, vetrovi, povezani z nevihtami, močnejši in tudi toča pozno jeseni verjetnejša."

Brez elektrike na Primorskem še vedno več kot 1600 gospodinjstev

Zaradi težkega snega in obilnih padavin je ponoči prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih distribucijskega območja Elektra Primorska. Ob 18. uri je bilo brez električne energije še 120 odjemalcev, ki se jim terenske ekipe trudijo čim prej ponovno zagotoviti elektriko.

Na Tolminskem tako ostaja brez elektrike vas Gorenja Trebuša, kjer se monterji sicer trudijo, vendar ostaja precej polomljenih drogov in veliko potrganih žic. Kot so sporočili iz družbe Elektro Primorska, bodo težavo najverjetneje v celoti odpravili šele v četrtek. Na transformatorsko postajo Dolgi Laz so namestili agregat. Na Goriškem ostaja brez elektrike Zgornji Lokovec, kjer bodo težave prav tako odpravili v četrtek. Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorske so še vedno na terenu in se trudijo, da bi čim prej sanirale povezovalne daljnovode in tako vsem odjemalcem kar najhitreje zagotovili normalno oskrbo z električno energijo.

Obilno sneženje predvsem pa moker in težek sneg sta na območju Zgornjega Posočja, Trnovsko-Banjške planote, Gore in na delih Idrijske v nočnem času povzročili nemalo težav. Poleg pretrganih električnih vodov je debela snežna odeja skupaj s polomljenimi vejami in padlimi drevesi marsikje povzročala tudi težave v prometu. Sneg na cestišču je bil ponekod ovira, čeprav se ekipe do najtežje dostopnih predelov prebijajo celo s smučmi. "Naše ekipe so opremljene za zimske razmere. Recimo če cesta ni splužena do težko dostopnih krajev, to predstavlja dodatno težavo. Zato imajo v Idriji smuči, da se lahko prebijajo na Vojsko, tudi če cesta tam ni splužena," je za Radio Slovenija pojasnil Radko Carli, direktor sektorja za distribucijo omrežja.

Kranjska Gora danes zjutraj. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
Kranjska Gora danes zjutraj. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Ponekod na Gorenjskem do pol metra snega

Padavine bodo čez dan ponehale, na jugozahodu je še mogoč kakšen naliv, je za Radio Slovenija dejal meteorolog Blaž Šter. Po nekaterih drugih predelih države je dež prešel v sneg. Po besedah meteorologa Blaža Štera je ponekod na Gorenjskem zapadlo od 40 do 50 centimetrov snega, sneži tudi ponekod na Koroškem in Štajerskem. Čez dan bodo tam padavine ponehale. Na vzhodu se bodo padavine še pojavljale, dež lahko preide v sneg, je še dejal Šter. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja, ki bo popoldne slabela.

Jutri bo precej oblačno, na Primorskem bo nekaj jasnine. Na severovzhodu so dopoldne še mogoče padavine, tudi kot sneg, na jugu lahko nastane kakšna ploha, v notranjosti bo suho. Tudi v petek in soboto bo prevladovalo oblačno in ponekod megleno vreme, občasno bodo še manjše padavine.

Na Štajerskem težave zaradi snegoloma

Na Štajerskem in Koroškem že ves dan sneži in ponekod zaradi tega nastajajo težave, ki terjajo pomoč gasilcev. "Zaradi mokrega snega in obilice padavin se podirajo drevesa. Cestne službe ne zmorejo vsega, zato gasilci pomagajo odstranjevati podrta drevesa," so popoldne povedali v regijskem centru za obveščanje v Mariboru.

O primerih nujnega odstranjevanja dreves zaradi snegoloma med drugim poročajo iz Kamnice pri Mariboru, Ruš, Selnice ob Dravi, Lovrenca na Pohorju, Šentilja in Starš. Večinoma gre za drevesa, ki padejo na cestišče ali zaradi nagnjenosti predstavljajo nevarnost.

V Sladkem vrhu v občini Šentilj je zjutraj zaradi počene cevi mestnega vodovoda in razmočenega terena prišlo do plazenja zemljišča v dolžini osem in širini sto metrov. Delavci mestnega vodovoda so prekinili dotok vode, gasilci pa so brežino preventivno pokrili s folijo.

Celodnevno sneženje povzroča nekaj težav tudi na Koroškem

V občini Podvelka je bilo v zgodnjih jutranjih urah brez električne energije 1581 odjemalcev v naseljih Lehen in Podvelka, napako pa so čez dan odpravili delavci Elektra Maribor.

Zaradi podrtih dreves je bil čez dan oviran promet na cesti od Radelj ob Dravi proti Ribnici na Pohorju, pa tudi od tam proti Josipdolu ter na nekaterih cestah na območju prevaljske in črnjanske občine. Na območju občine Dravograd pa je zaradi padavin poplavilo cesto v Črnečah in v Otiškem Vrhu, kažejo podatki centra za obveščanje.

Podrto drevo je oviralo promet tudi na poti proti mejnemu prehodu Radelj, odstranili so ga delavci podjetja Voc Celje, po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste pa zaradi razmer na avstrijski strani mejnega velja čez prelaz Radelj prepoved prometa za tovorna vozila nad 3,5 tone.

Težave tudi na cestah

Pri Dolnji Bitnji je zaradi hudournika zaprta glavna cesta med Pivko in Ilirsko Bistrico. Zemeljski plaz ovira promet na cesti Koper–Dragonja med Šmarjami in odcepom za Grintovec. Regionalna cesta Čepovan–Most na Soči je med Čepovanom in Vrati na več mestih zaprta zaradi padca kablov za električno energijo. Zaradi zimskih razmer sta za ves promet zaprti cesta čez prelaz Vršič in cesta Volče–Solarji. Prepoved za priklopnike in polpriklopnike velja na cesti Col–Črni Vrh.