Melania je ta teden spremljala svojega soproga na zborovanju v Georgii, kjer se še vedno bije bitka za dva senatorska stolčka. Foto: Reuters
Melania je ta teden spremljala svojega soproga na zborovanju v Georgii, kjer se še vedno bije bitka za dva senatorska stolčka. Foto: Reuters

A zasebno je prva dama le nekaj dni po tem, ko so bili glasovi prešteti, naložila posebnemu odposlancu, naj diskretno poizve, kakšne so njene možnosti glede proračuna in dodeljenega osebja po selitvi iz Bele hiše, poroča CNN.

Sorodna novica Melania Trump - izmuzljiva prva dama

V času, ko Trump še kar išče načine, kako bi obdržal stolček, Melania že ureja, katere stvari gredo v skladišče, katere v njuno domovanje na Manhattnu in katere v golfklub na Floridi.

Medtem ko se Donald Trump še kar ni sprijaznil s porazom, Melania že pakira kovčke. Foto: Reuters
Medtem ko se Donald Trump še kar ni sprijaznil s porazom, Melania že pakira kovčke. Foto: Reuters

"Samo domov hoče," je razkril vir, blizu 50-letni nekdanji manekenki. Na vprašanje, kako Melania komentira govorice, da naj bi njen soprog resno razmišljal o predsedniški kandidaturi leta 2024, pa: "To pri njej verjetno ne bo dobro sprejeto."

Trumpova je aprila svoji ekipi po tiho dodala Marcio Lee Kelly kot posebno vladno uslužbenko, ki bi lahko v Vzhodno krilo vnesla dostojanstvo in izkušnje. Kellyjeva za svoje delo ni plačana in dela kot prostovoljka, a se je izkazala za veliko pomoč v pripravah na Melanijino življenje po Beli hiši.

Kellyjeva je bila tudi tista, ki ji je Trumpova naložila, da poizve, ali ji po selitvi pripadajo kakšne posebne ugodnosti (beri: davkoplačevalska sredstva). Kratek odgovor – ji ne. Predsedniku samemu sicer propadajo določene ugodnosti in proračun za vzpostavitev popredsedniškega urada, za prvo damo pa ni predvidenega ničesar – razen 20.000 dolarjev letne pokojnine, izplačane, če njen soprog umre.

Melania se na Floridi počuti najbolj domače. Foto: Reuters
Melania se na Floridi počuti najbolj domače. Foto: Reuters

A to ni ustavilo Melanie, da se ne bi pospešeno pripravljala na selitev iz Washingtona, v katerem nikdar ni zares uživala. Trenutno naj bi tako v Beli hiši potekalo popisovanje inventarja in ločevanje tistega, ki pripada Beli hiši, in tistega, ki pripada še zdajšnjemu prvemu paru.
Melania naj bi se v zadnjem času tudi močno osredinila na svojo dediščino kot prve dame.

Mika jo knjiga - a ne knjiga spominov

Med drugim razmišlja o knjigi, a v Melanijinem primeru naj ne bi šlo za knjigo spominov. Ti so sicer precej običajni za prve dame – tako knjiga Michelle Obame "Postajanje" kot "Iz srca" Laure Bush sta bili izjemni prodajni uspešnici.

A Melania naj bi se bolj poigravala z idejo pisanja knjižice s poudarkom na fotografijah o zgodovini gostiteljstva Bele hiše ali pa fotoknjige o oblikovalskih projektih, ki se jih je lotila v teh štirih letih.

Trumpov helikopter v Mar-a-Lagu. Foto: Reuters
Trumpov helikopter v Mar-a-Lagu. Foto: Reuters

"Ga. Trump je osredotočena na svojo vlogo prve dame. V ponedeljek je razkrila svoj zadnji projekt ohranjanja Bele hiše – teniški paviljon. Prav tako je nedavno razkrila nov umetniški kos v prenovljenem vrtu Rose Garden. Njen urad je ravno razkril letošnjo božično dekoracijo. Njen urnik ostaja zapolnjen z dolžnostmi matere, soproge in prve dame ZDA," je za CNN povedala vodja kabineta prve dame Stephanie Grisham.

Trumpova naj bi bila z eno nogo sicer že v Mar-a-Lagu, Trumpovem golfklubu in rezidenci na Floridi, kjer je par tudi med mandatom preživel veliko časa.

Njena prioriteta pri tem naj bi bil 14-letni sin Barron, ki bo šolsko leto končal na Floridi, ne pa v elitni zasebni šoli v Marylandu, ki jo je obiskoval zadnja tri leta. Melania zato že osebno nadzira selitev osebnih predmetov v Mar-a-Lago, tako iz Bele hiše kot tudi iz luksuznega stanovanja v Trump Towru na Manhattnu.

V sredo je Melania razdeljevala darila otrokom ameriških vojakov v oporišču marincev v Washingtonu. Foto: Reuters
V sredo je Melania razdeljevala darila otrokom ameriških vojakov v oporišču marincev v Washingtonu. Foto: Reuters

Mar-a-Lago: Melanijina oaza miru

Sorodna novica Mar-a-Lago, Trumpov floridski peskovnik - petični klub in situacijska soba hkrati

Tham Kannalikham, notranji oblikovalec, ki ga je Trumpova najela leta 2017 za prenovo zasebnih prostorov Bele hiše, ko se je vanjo vselila, je imel v zadnjih nekaj tednih skrb za družinsko rezidenco v Mar-a-Lagu, ki je bila tako deležna korenite "osvežitve". Bo pa domovanje v Mar-a-Lagu z 278 kvadratnimi metri garsonjera v primerjavi s 5100 kvadratnimi metri Bele hiše, poudarja CNN.

"Tako bo, kot da bi prebival v lepem hotelu," meni Laurence Leamer, avtor knjige "Mar-a-Lago: Znotraj vrat moči Trumpove predsedniške palače". "V redu je za nekaj časa, ampak ali si predstavljate Donalda Trumpa, kako poseda tam po pol leta? Kmalu ga bo prostor močno utesnjeval."

Mar-a-Lago je pod spomeniško zaščito. Foto: Reuters
Mar-a-Lago je pod spomeniško zaščito. Foto: Reuters

Da sploh ne omenjamo gostov golfkluba, ki se bodo dobesedno sprehajali mimo predsednikovih vrat vsakič, ko se bodo selili iz bazena v restavracijo. "To bo nekaj najbolj bizarnega," pravi Leamer, ki meni, da če je Trump res tako bogat, kot trdi, bi moral zapreti klub in celotno graščino preurediti v svoj dom.

Melania na Mar-a-Lago gleda kot na mirno oazo sonca, samote in skrbi zase. V sklopu vile imata svoje prostore tudi Melanijina starša Viktor in Amalija Knavs, ki sta tam pogosto.

Mar-a-Lago naj bi bil sicer ugodnejše kot manhattansko domovanje tudi za Trumpov ego, saj predsednik v New Yorku izrazito ni priljubljen, medtem pa v Palm Beachu ohranja svoj krog zvestih privržencev. "Člani kluba bodo hranili njegov ego," pravi Leamer.