Notranji in gospodarski minister sta se zadnje dni znašla na naslovnicah zaradi svojih ravnanj. Foto: BoBo
Notranji in gospodarski minister sta se zadnje dni znašla na naslovnicah zaradi svojih ravnanj. Foto: BoBo

V ponedeljek se je, kot je prvi poročal portal 24ur, minister Hojs skupaj z materjo (na pot sta po ministrovih besedah odšla, ker ima mama na Hrvaškem nepremičnino in je želela poravnati račune) pripeljal na mejni prehod v Istri, a se kmalu obrnil, saj so hrvaški mejni policisti ugotovili, da z mamo ne izpolnjujeta predpisanih pogojev – med drugim nista imela opravljenega PCR-testa.

Pozneje je minister dodal še, da je želel ‒ ko se je spomnil, da je test pozabil ‒ vseeno preveriti, kako dosledno sosedi Hrvati preverjajo razloge za prehod meje: "Pozabil sem test. Redno tedensko se testiramo, ko sem pa to ugotovil tam nekje v Kopru, sem rekel, da bom vseeno poskusil, da me pravzaprav zanima, kakšne postopke Hrvati izvajajo. Tudi glede na to, da sem dobil kar nekaj pripomb v tej smeri, da so nekatere naše državljane na Hrvaško spustili vezano na prehod zaradi vzdrževanja oz. drugih del na nepremičninah na Hrvaškem, da nekaterih niso."

Na novinarski konferenci je minister odgovarjal tudi na to, s kakšnimi potrdili je šel do meje in ali so jih policisti dejansko pregledali? "Ko sem prišel na slovensko mejo, torej na izstopno mejo s Hrvaško, sem slovenskemu policistu pokazal to, kar je treba pokazati: zemljiškoknjižni izpisek, izjavo, ki je zapovedana za to, da lahko prehajam občinske meje, in nič drugega. To je treba kazati slovenskemu policistu," je odgovoril.

Sorodna novica Hojs pozabil test, nato pa želel preveriti, kakšne postopke izvajajo Hrvati

Policija ponovila Hojsove argumente

V pojasnilih je večkrat poudaril, da ni kršil odlokov. Podobno so danes zatrdili tudi na policiji: "Minister ni v ničemer kršil veljavnih odlokov." Ob tem so dodali, da ga "hrvaški varnostni organi skladno s svojimi predpisi niso zavrnili, ampak so ga informirali", da lahko zaradi tega, ker s seboj nima veljavnega negativnega izvida PCR-testa, na Hrvaško vstopi ob izdani odločbi o karanteni oziroma bo moral na Hrvaškem opraviti test.

"Minister se je odločil, da na Hrvaško zaradi navedenih pogojev ne vstopi. Ob tem pojasnjujemo še, da je minister zasebno pot opravil povsem v lastni režiji, saj se je varovanju v preteklem koncu tedna odrekel," dodajajo. Policija prav tako v povezavi s tem dogodkom ni izvedla nikakršne predhodne komunikacije ali najave prihoda ministra hrvaškim varnostnim organom, so še poudarili.

Podobno je pozneje na novinarski konferenci vlade o izzivih covida-19 dejal tudi predstavnik policije Tomaž Pečjak: "Za prehajanje meje med občinami sta za takšno potovanje, kot ga je navedel, izjemi iz 4. in 10. točke prvega odstavka 4. člena v povezavi z 2. odstavkom 4. člena, se pravi odloka o omejitvi gibanja. Ta odlok omogoča tako prehajanje meja občin skupaj tudi z osebo iz ožjega družinskega kroga. Pri prehodu izven države je treba upoštevati odlok o omejitvi gibanja, se pravi prehajanje občinskih meja. To sem že povedal, da je bil v tem primeru ta primer izjema, se pravi, je v odloku, je upravičena in zato je bil v tem primeru upravičen, da preide mejo Republike Slovenije."

Ali je bilo ministrovo potovanje sploh dovoljeno?
Sorodna novica "Današnji podatki manj spodbudni, okužb več kot pred enim tednom"

Počivalšek ponovil, da je bil sestanek zakonit

Zdravstveni inšpektorat pa medtem še vedno preverja okoliščine petkovega sestanka v gostilni v Ivanjkovcih, pri katerem je bil udeležen gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ta je sicer zagotovil, da na sestanku niso uživali hrane, ponujena jim je bila le voda. "Kot gospodarski minister sem na obisku opravljal svoje naloge," je glede svojega sestanka v gostilni Taverna v torek dejal Počivalšek in dodal, da je bila uporaba prostora za sestanek zakonita in utemeljena. Poudaril je, da s sestankovanjem v gostišču niso kršili ne odloka o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom ne odloka o omejitvi gibanja ljudi.

Poslanka SMC-ja Mojca Žnidarič, ki je bila tudi prisotna na dogodku, je pozneje dodala, da na srečanju ni bilo nobene hrane ali glasbe, za udeležence srečanja pa so bili "po koncu sestanka v ločenem prostoru na razpolago prleški sendviči, ki si jih je lahko vsak vzel za s seboj".

Sorodna novica Počivalšek: Zaradi obiska gostilne se opravičujem celotni slovenski javnosti

"Odlok ne posega v razmerje med pravnimi subjekti"

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, ki je uvedel nadzor, postopka na vladni novinarski konferenci ni želela komentirati, saj še poteka. "Lahko pa povem, da odlok o prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji v bistvu ne posega v razmerje med pravnimi subjekti. Moramo pa opozoriti, da še vedno velja omejitev gibanja in zbiranja – zbiranje posameznikov ni dopuščeno."

"V prihodnje, ko bomo zasledili kakšne takšne primere, bodo inšpektorji na samem kraju odločali o vsakem posameznem primeru in skladno z ugotovitvami izrekli morebiten ukrep. Vode se z masko ne da piti, to je logično," je dodala.

Ministrski pripetljaji