Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

S predlogom zakona o debirokratizaciji se posega v 20 veljavnih zakonov in se jih več kot 200 razveljavlja. Med drugim naj bi za plače nad 6000 evrov bruto uvedli socialno kapico. Da bi omogočili hitrejše in učinkovitejše poslovanje uradnih oseb s posamezniki, se na primer v zakon o prijavi prebivališča in zakon o centralnem registru prebivalstva dodajajo podatki o mobilni številki in elektronskem naslovu. Oba podatka bo državljan posredoval prostovoljno.

Pri plačilih s kartico v skladu s predlaganimi spremembami zakona o davčnem potrjevanju računov ne bo več treba izdajati računov. Uvaja se tudi uradni register, v katerem bodo zbrana vsa uradna prečiščena besedila državnih predpisov.

Vlada je s položaja generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso) z 31. marcem razrešila Iztoka Slatinška in za vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenovala Joška Kneza, je sporočil urad vlade za komuniciranje (Ukom). Knez je v letih 2013–2018 že bil generalni direktor Arsa, pred tem tudi v. d. generalnega direktorja.

Predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš je novi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na položaj ga je na današnji seji imenovala vlada, mandat pa bo Čuš nastopil 20. marca. Dosedanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman se medtem seli v kabinet predsednika vlade.

Vlada je sprejela tudi odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina zaradi drugega vala epidemije covida-19. Odlok določa upravičence, pogoje in postopke dodelitve nadomestila za izpad dohodka v proizvodnji vina, ki je zlasti posledica nezmožnosti prodaje zalog in zmanjšanja obsega prodaje zaradi drugega vala epidemije.

Vlada je sprejela še odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021. Do finančnega nadomestila je upravičen nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki je imel najpozneje na dan 1. 9. 2020 dokončno dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji v skladu z Uredbo o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji.

Načrt odzivanja na kibernetne incidente

Vlada je sprejela nacionalni načrt odzivanja na kibernetne incidente, ki ga je izdelala Uprava RS za informacijsko varnost. Z njim naj bi poenotili postopke upravljanja kibernetnih incidentov ter vsem deležnikom podali smernice za odziv, usklajen na državni ravni, in za usklajevanje z zainteresiranimi stranmi pri kibernetnem incidentu.

Vlada je izdala novelo uredbe o izvajanju ukrepov iz operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v RS za obdobje 2014–2020. S spremembami uredbe se spreminja višina finančnih sredstev po posameznih prednostnih nalogah in ukrepih, prav tako se vlagateljem med drugim omogoča v celoti vnos elektronske vloge v informacijski sistem Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, so pojasnili na vladi.

Vlada je sprejela tudi sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za prenosni plinovod Ljutomer–Kidričevo. Osnovni cilj prenosnega plinovoda je po pojasnilih vlade zagotovitev povezave slovenskega in madžarskega prenosnega plinovodnega sistema, ki bo omogočala prenos zemeljskega plina v smeri Slovenija–Madžarska in Madžarska–Slovenija.